Нафтотрейдери відмовляються знижувати ціни на паливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтотрейдери відмовляються знижувати ціни на паливо

Енергетика
1814
Учора міністр палива та енергетики Юрій Продан зажадав від нафтотрейдерів знизити ціни на паливо у зв'язку зі світовим падінням цін на нафту. За один день ціни на нафту на світових біржах упали на 5%. Однак на вітчизняних АЗС вартість бензину не зменшується. Більше того, наприкінці минулого тижня відбулося зростання на 15-20 копійок за літр.
"Цінова нестабільність на ринку нафтопродуктів в Україні багато в чому обумовлена курсом долара", - пояснює директор компанії "Паралель" Дмитро Кулик. За його словами, потреба в доларах у нафтотрейдерів дуже велика, адже в силу скорочення вітчизняними НПЗ обсягів виробництва більше половини нафтопродуктів закуповується за кордоном. "Тільки валютний фактор додав ціні порядку 75 копійок за літр", - пояснює Кулик.
Крім того, оператори ринку апелюють і до вартості нафтопродуктів на вітчизняних переробних заводах. "Приміром, тонна 76-го бензину два тижні тому коштувала 5915 гривень, зараз - 5965 гривень", - говорить прес-секретар "Галнафтогазу" Олесь Пограничний.
Аналітики ринку у свою чергу визнають, що, крім об'єктивних причин зростання цін на паливо, зіграли свою роль і "панічні" фактори. "Коли минулого тижня вартість долара піднялася до 6-6,05 гривні, компанії стали відверто панікувати, що й викликало підвищення цін", - пояснює виконавчий директор компанії UPECO Сергій Куюн.
Будуть чи ні падати ціни на українських заправках, багато в чому буде залежати від бажання НБУ піти назустріч трейдерам. Як розповідає Сергій Куюн, у суботу НБУ видав розпорядження, що повністю забороняє банкам проводити валютні передоплати. "Виходить, що трейдери не можуть купити нафту за новими цінами", - говорить експерт. "Якщо тенденція зниження цін продовжиться, то вже в 20-х числах можна чекати зниження цін", - резюмує директор департаменту зв'язку із громадськістю "ТНК-ВР Коммерс" Ірина Ковальчук.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас