Експерти: Російський капітал може викупити Промінвестбанк, варіант Ощадбанку Росії - під сумнівом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Російський капітал може викупити Промінвестбанк, варіант Ощадбанку Росії - під сумнівом

Фондовий ринок
1782
Експерти українських інвестиційних компаній, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у четвер, відзначили високу ймовірність покупки Промінвестбанку (ПІБ, Київ) великим російським банком, однак не Ощадбанком Росії, з огляду на політичний нюанс переходу одного з найбільших українських банків під контроль РФ.
"Ми бачимо більше шансів, що Промінвестбанк буде куплений великим російським банком з певною часткою державної участі. Менш імовірно - українським банком, але не виключаємо також західного інвестора", - сказав директор департаменту продажів ІК "Конкорд Капітал" (Київ) Роман Насиров.
На думку керівника аналітичного відділу інвестиційної групи "Сократ" (Київ) Костянтина Степанова, найбільш імовірні претенденти на покупку ПІБа - російський банк із першої двадцятки, фінансово-консалтингова група "Інтелінкс" та Ощадбанк. "Останній варіант ми розцінюємо, як найменш імовірний. У той же час покупка ПІБа російським Ощадбанком була б значним проривом найбільшого банку Росії у своїй присутності в Україні", - відзначає Степанов.
Експерти також не виключають, що Промінвестбанк буде куплений українськими інвесторами. Зокрема, на думку К.Степанова, серед таких претендентів можна виділити співвласника банку "Дельта" (Київ) Миколу Лагуна.
Раніше з посиланням на голову Ради НБУ Петра Порошенка повідомлялося, що зараз розглядається можливість націоналізації ПІБа, у якому Нацбанк 7 жовтня ввів тимчасову адміністрацію.
Як вважає директор інвесткомпанії "Драгон Капітал" (Київ) Томаш Фіала, рішення про можливий продаж ПІБа буде мати позитивний ефект не тільки для самого банку, але й для банківської системи України в цілому.
"Це (продаж сторонньому інвесторові) зніме навантаження на держбюджет, Нацбанку не доведеться в сьогоднішніх складних умовах шукати кошти на націоналізацію такого великого банку. Ми ("Драгон Капітал") як їхній фінансовий радник (ПІБа) бачимо, що є інвестори, зацікавлені в покупці банку. Це - великі міжнародні фінансові структури", - сказав він агентству.
При цьому директор відділу інвестиційно-банківських послуг UBS Ігор Білоус підкреслює: рішення про націоналізацію настільки великої банківської установи, як ПІБ, повинно прийматися урядом украй обережно з урахуванням всіх імовірних наслідків і прикладів для банківської системи в цілому.
"Я вважаю це надзвичайним заходом, що повинен бути прийнятий тільки після ретельного вивчення можливості залучення приватного стратегічного інвестора, здатного в стислий термін рекапіталізувати банк і забезпечити виконання всіх зобов'язань перед клієнтами і кредиторами. На даний момент важливо та доцільно вивчити питання наявності передбачених законом процедур, що дозволяють реалізувати ці наміри", - вважає Білоус.
Як повідомлялося, Промінвестбанк у вересні поточного року оприлюднив інформацію про те, що на нього тиснуть рейдерські угруповання і власників банку намагаються примусити до його продажу.
Пізніше НБУ повідомив про виділення Промінвестбанку рефінансування в розмірі 5 млрд грн, однак, 7 жовтня ввів у банку тимчасову адміністрацію на один рік і наклав мораторій на виконання вимог кредиторів терміном шість місяців.
ЗАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк) засновано в 1992 році. До липня 2008 року серед його акціонерів не було осіб, що володіли більше 10% статутного капіталу банку.
За даними банку, на 1 жовтня 2008 року його активи склали 27,7 млрд грн, власний капітал - 3,6 млрд грн, чистий прибуток - 438,3 млн грн.
За даними Нацбанку України, на 1 липня 2008 року за розміром загальних активів (27,539 млрд грн, або 3,94% сукупних активів банківської системи) Промінвестбанк посідав шосте місце серед 178 банків, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас