НБУ роз'яснив застосування постанови щодо забезпечення стабільності банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ роз'яснив застосування постанови щодо забезпечення стабільності банківської системи

Валюта
8408
Національний банк України (НБУ) надав банкам роз'яснення щодо практичного застосування постанови із забезпечення стабільності банківської системи (№319 від 11 жовтня), уточнивши, серед іншого, питання обов'язкового резервування.
"Обов'язкове резервування коштів здійснюється банками згідно чинних нормативів, як за звітний період, так і щодня. У покриття суми обов'язкових резервів зараховуються: готівка в касі банку в національній валюті в розмірі 100%; облігації внутрішньої державної позики, які перебувають у власності банків, термін погашення яких припадає на звітний календарний рік, у розмірі 100% їхньої балансової вартості", повідомив НБУ в листі банкам (№14-011/3527-13852).
Як повідомлялося, постанова НБУ №319, прийнята з метою нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи, набула чинності з 13 жовтня. Постановою, зокрема, передбачалося, що банки здійснюють обов'язкове резервування коштів з урахуванням касових залишків у гривні та облігації внутрішнього держзапозичення, але не уточнювалося, у якому розмірі вони враховуються.
Нацбанк також підкреслює (у листі №25-112/2218-13898) обов'язковість виконання банками вимоги постанови №319 щодо забезпечення безперебійного функціонування банкоматів і видачі готівки по платіжних картках клієнтів інших кредитно-фінансових установ.
Як повідомлялося, 15 жовтня голова Ради НБУ Петро Порошенко повідомив, що Нацбанк планує надати роз'яснення постанови №319, яким, зокрема, будуть зняті будь-які обмеження на кредитування експортноорієнтованих підприємств
Постановою НБУ №319 з 13 жовтня було введено обмеження на дострокове вилучення депозитів, а також заборона на відхилення між курсом покупки і продажу готівкової іноземної валюти більш ніж на 5%. Крім того, цим же рішенням НБУ зобов'язав банки обмежити здійснення активних операцій на рівні обсягів, досягнутих кожним з них на цю дату.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас