В Україні "заморозять" багато будівельних майданчиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні "заморозять" багато будівельних майданчиків

Нерухомість
1634
Будівельні компанії в Україні будуть змушені припиняти або навіть "заморожувати" завершення будівельних об'єктів.
Про це сьогодні на прес-конференції в Донецьку сказав журналістам генеральний директор асоціації "Будівельний Альянс Донбасу" ("БАД") Олег Міланін, передає РБК-Україна.
За словами Міланіна, криза почалася ще навесні цього року, коли будівельники почали виступати і говорити про кризу в галузі. Ще навесні Нацбанк почав процес регулювання фінансового ринку, іпотека почала зникати і стало важко одержати кредит.
У той же час він переконаний, що нинішня криза не приведе до обвалу цін на нерухомість. Будівельники будуть згортати свій бізнес, а вартість первинного житла істотно не знизиться, за винятком, можливо, окремих забудовників, які знизять ціни на окремі об'єкти з метою швидше їх закінчити і розрахуватися по кредитах. Адже будівництво ведеться в середньому до трьох років, і пропозиція, через цей час, буде нижчою ніж попит.
За його словами, з огляду на те, що сьогодні кредитів нема, всі забудовники відчувають дефіцит фінансування для завершення своїх об'єктів, все залежить від потужностей і можливостей забудовника. "Однозначно будуть якісь будівництва припинятися, однозначно будуть заморожуватися... Я думаю, з 25 висотних об'єктів, які будуються в Донецьку, більша частина цих об'єктів вчасно побудовані не будуть... Ми ж пам'ятаємо - ще 2 роки тому стояли кістяки будівель, які були початі в застійні часи і на зорі перебудови. Я думаю, що такі об'єкти в нас з'являться і сьогодні", - відзначив він.
За прогнозами Міланіна, криза в будівництві закінчиться через 1,5-2 роки. "БАД" на цей час буде змушений скоротити обсяг робіт. У наступному році замість трьох будинків, що планувалися, будуть здані тільки два, а в 2010 - тільки один. Усе буде залежати від світової фінансової кризи, тому що досить серйозний відтік фінансів іде з України. Сьогодні західні компанії вилучають кошти, які вкладалися в Україну, щоб зберегти свої інтереси.
Асоціація БАД, що займається будівництвом житла в Донецьку, як один з варіантів адаптації, ввела нововведення. Тепер Асоціація продає тільки вже побудоване житло і не приймає інвестиції від потенційних покупців. За словами Міланіна, це гарантія безпеки, і насамперед - для споживача.
Крім того, компанія "БАД" вийшла із пропозицією до Нацбанку, щоб люди, у яких є депозити в банках, з якими працює "БАД", і які не можуть зараз забрати гроші, "отоварити" цей депозит квартирою. "Ми відправили документи і зараз чекаємо узгодження. Ми думаємо, ця пропозиція знайде розуміння, тому що в ній зацікавлені і банки, з якими ми працюємо", сказав Міланін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас