Аудиторам не сподобались наші банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аудиторам не сподобались наші банки

Валюта
5852
Після декількох років динамічного розвитку банківський сектор України набув ознаки "широти" проникнення банківських послуг, однак відстає за показниками "глибини" проникнення. Такий висновок зробила аудиторська компанія Deloitte у звіті "Перспективи банківського сектора України 2008".
Дослідження вийшло дуже дивним. Наприклад, для опису перспектив на 2008 р. аудитори використовували дані 2006 р. Таким чином, надвисокі показники 2007 р. як би випали з їхнього поля зору.
Зокрема, компанія вказала на парадокс. У попередні два роки основні угоди поглинання українських банків закривалися з мультиплікатором п'ять-шість. Однак прибутковість активів і капіталу куплених установ залишалася однією з найнижчих у регіоні.
Застаріла інформація - не єдиний недолік звіту. Аудитори порівнювали Україну переважно із країнами Центральної та Східної Європи, які почали будувати свою банківську систему на кілька років раніше - Хорватією, Угорщиною, Румунією, Польщею, Чехією, Словаччиною і Болгарією. Зі "своїх" у групі для порівняння виявилися лише Казахстан і Росія.
"Більше того, аналіз банківського сектора виявляє наявність певних структурних дисбалансів, які стримують розвиток і загострюють ризики, пов'язані з реалізацією стратегій, заснованих на долі ринку: розрив фінансування, дисбаланс ліквідності, валютний дисбаланс, надлишок відділень", - звучить ще один висновок. Пізніше до цього списку додається "сильна залежність від зовнішнього фінансування". Боротися з розривами фінансування аудитори запропонували за допомогою сек’юритизації.
Джерело в Нацбанку оцінило ці висновки як украй неоднозначні. "Почасти вони праві. Розриви у фінансуванні є, і були випущені відповідні постанови НБУ. Якщо розриви великі, до банку починають застосовуватися санкції. Про цю проблему ми почали говорити ще два роки тому, і банки намагаються ці розриви скорочувати. Ще: як бути з тим, що вищі оцінки аудиторів одержували ті закордонні банки, які не мали розривів?" - здивувалося наше джерело в Нацбанку.
Особливо експерт розкритикував такий висновок аудиторів: "Існують недоліки розвитку фінансового ринку країни, де переважає традиційна банківська стратегія "створювати та утримувати" (видача кредиту та облік до погашення), а не "створювати і продавати" (видача кредиту та рефінансування через інструменти фінансових ринків), як у розвинених економіках", - говориться у звіті. Простими словами, Deloitte указує на те, що в Україні не розвинений ринок деривативів, і це погано.
"Deloitte наполягає, що деривативи - це прекрасний інструмент. Так, у нас немає деривативів. Але ніхто не визнає, що саме ці інструменти стали однією із причин кризи. По суті, це повітряні інструменти. Не можна говорити, що в нас їх нема, і це погано. Навпаки, добре. Ми одержали перевагу. Навіщо вони потрібні, якщо приводять до кризи? Якби в Україні були розвинені ці інструменти, ми б точно так само посипалися, як й інші країни", - вважає експерт із Нацбанку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас