Нацбанк став експортно орієнтованим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк став експортно орієнтованим

Кредит&Депозит
2258
Рада Нацбанку зажадала від правління спеціальним "роз'ясненням" до постанови №319, що забороняє банкам збільшувати кредитні портфелі, зобов'язати їх кредитувати експортерів. У НБУ вважають, що в протилежному випадку буде зруйнована економіка України. Банкіри згодні відмовитися від споживчого кредитування в нинішній кризовій ситуації, але говорять, що для підтримки економіки їм необхідні додаткові кошти. У цій ситуації роздрібним банкам буде дуже складно втриматися на ринку, упевнені вони.
Учора за підсумками екстреного засідання ради Нацбанку її голова Петро Порошенко повідомив, що правління НБУ сьогодні повинно опублікувати "роз'яснення" до постанови №319, що накладає жорсткі обмеження на активно-пасивні операції банків. "Ми дуже уважно проаналізували перший досвід виконання постанови і по багатьох пунктах досягли абсолютного взаєморозуміння із правлінням НБУ", - заявив голова ради.
За словами Порошенка, головні уточнення будуть стосуватися положень пункту 2.1 постанови, у якому говориться, що "банки з 13 жовтня зобов'язані обмежити проведення активних операцій в обсягах, досягнутих на цю дату". На вимогу ради правління повинно "уточнити", що банкам заборонено кредитувати населення. "Деякі банки некоректно трактують пункти постанови, - стверджує голова ради НБУ. - Цими роз'ясненнями будуть зняті які-небудь обмеження на кредитування суб'єктів економіки, що працюють у реальному секторі, й експортно орієнтованих підприємств, що забезпечують робочі місця.
Обмеження або зупинка кредитування суб'єктів господарювання, які мають відповідний експортний потенціал, тягнуть за собою руйнівні процеси. А обмеження споживчого кредитування, кредитування у валюті буде залишатися, тому що воно пов'язане з ліквідністю банківської системи". Дії НБУ повинні підтримати на найближчих засіданнях Кабмін і Рада національної безпеки та оборони, упевнені в раді. "У протилежному випадку ми будемо мати погіршення економічної ситуації в базових галузях", - заявив Петро Порошенко.
Банкіри, які дотепер виступали єдиним фронтом проти ініціатив НБУ обмежити роздрібне кредитування, що приносить найбільші комісійні доходи, зараз готові відмовитися від видачі споживчих позик. "У нинішній критичній ситуації ніхто не буде протестувати", - вважає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.
"Це розумно, що кредитувати потрібно економіку, а не більш ризиковий роздрібний сегмент, - говорить голова правління банку 'Форум' Ярослав Колесник. - Адже підхід до портфельних оцінок позичальників породив світову кризу. А коли ми оцінюємо корпоративних клієнтів, то оцінюємо можливості кожного позичальника окремо, що знижує ризики. Але НБУ необхідно зайнятися проблемою фондування".
Банкіри сумніваються, що НБУ і Мінфін зможуть залучити достатнє фондування з-за кордону, тому сподіваються на внутрішні джерела і повернення довіри населення до банків. Із цією ж метою рада НБУ вчора вирішила перерахувати 1 млрд грн у вигляді кредиту Фонду гарантування внесків фізичних осіб. Ці кошти дозволять фонду підняти максимальну суму відшкодування депозитів з 50 тис. грн до 100 тис. грн. Надалі фонд повинен буде погасити кредит НБУ за рахунок бюджетних коштів, якщо на це погодиться Мінфін.
Втім, банкіри розуміють, що обмеження споживчого кредитування погіршить становище банків, які обрали цей сегмент своєю спеціалізацією. "Це ж бізнес, - відзначає Сергій Борисов. - Якщо хтось знайшов собі нішу, що зараз не затребувана, буде змушений ліквідувати таку установу". Роздрібні банки сподіваються, що зуміють "пересидіти" кризу. "Ми вивчимо документ і приймемо рішення, як працювати далі, - сказав голова ради директорів банку 'Дельта' Микола Лагун. - Кредитування в торговельних точках - не єдиний канал продажів. Можливо, ми будемо видавати кредитні картки і кредитувати через відділення".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас