Київська міськрада затвердила порядок відшкодування інвестицій "Еліта-центру", постраждалі вкладники незадоволені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київська міськрада затвердила порядок відшкодування інвестицій "Еліта-центру", постраждалі вкладники незадоволені

Нерухомість
416
Київська міська рада затвердила порядок відшкодування інвестицій, внесених постраждалими громадянами для будівництва житла групою будівельних компаній "Еліта-центр".
За дане рішення проголосували на засіданні Київради в четвер 76 депутатів. Даний проект рішення не підтримали фракції БЮТ і Партії регіонів.
Відповідно до порядку, потерпілі повинні укласти з Київською міськадміністрацією попередній договір на переуступку права вимоги та відновлення прав потерпілих до ухвалення рішення суду щодо даного питання.
Як пояснив заступник голови Київської міськадміністрації Володимир Головач, необхідність підписання попереднього договору обумовлена тим, що Київська міськадміністрація визнана постановою слідчого цивільним відповідачем у справі "Еліта-центр" на загальну суму 401 млн. грн.
У випадку, якщо Київрада буде визнана цивільним відповідачем рішенням суду, на підставі попередніх договорів буде укладено основний договір.
Попередній договір повинен бути укладений протягом трьох днів з дня надходження заяви від потерпілого. Попередній договір надає право потерпілим на одержання житла в користування без права відчуження.
Основний договір повинен бути укладений не пізніше одного року з дня підписання попереднього у випадку ухвалення рішення суду про визнання Київської міськадміністрації цивільним відповідачем. Якщо такого рішення не буде, то попередній договір втрачає силу.
У цілому загальний термін передачі потерпілим у власність житла не повинен перевищувати трьох років з дня підписання основного договору. Разом з тим у випадку форс-мажорних обставин цей термін може бути продовжений Київрадою.
Представники потерпілих від "Еліта-центр" висловили незгоду із зазначеним рішенням Київради. Зокрема, голова правління громадської організації "Центр правозахисту" (центр об'єднує більшість потерпілих від афери "Еліта-центр" - ІФ) Юрій Федоренко заявив, що даний документ "є дуже проблематичним, недосконалим".
Він також указав на те, що під даним документом немає підписів ні представників потерпілих від "Еліта-центр", ні членів урядової комісії.
На початку 2006 року в Києві була розкрита велика афера на ринку нерухомості. Близько 1,5 тис. громадян стали жертвами групи компаній "Еліта-Центр", представники якої брали в них гроші як оплату нібито споруджуваного житла. Загальна сума, що одержали шахраї від довірливих громадян, оцінюється приблизно в 400 млн. грн.
1 листопада 2007 року у Швейцарії був затриманий Олександр Волконський (справжнє ім'я Шахов Олександр, 1971 р.р., уродженець Кемерово, Росія), підозрюваний в організації шахрайства "Еліти-Центру". Він уже екстрадований в Україну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас