КС визнав неконституційним затверджене Кабміном тимчасове положення про держзакупівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КС визнав неконституційним затверджене Кабміном тимчасове положення про держзакупівлі

689
Конституційний Суд визнав такою, що не відповідає Конституції, постанову Кабінету Міністрів № 274 "Про здійснення закупівель, товарів, робіт і послуг за державні кошти" від 28 березня, якою уряд затвердили тимчасове положення про держзакупівлі. Таке рішення КС було оголошено на засіданні суду.
"Визнати такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) постанови Кабінету Міністрів "Про здійснення закупівель, товарів, робіт і послуг за державні кошти" від 28 березня 2008 року № 274, "Про закупівлю послуг, пов'язаних з формуванням інформаційно-телекомунікаційної системи державного реєстру виборців" від 17 квітня 2008 року № 363", - говориться в рішенні суду.
Крім того, КС визнав неконституційним абзац 2 пункти 2 заключних положень закону "Про визнання таким, що втратив чинність, закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" від 20 березня 2008 рік №150-VI.
Відповідно до рішення КС, правовідносини зі встановлення правил конкуренції в сфері держзакупівель повинні регулюватися і визначатися винятково законами, а вони врегульовані підзаконним актом - постановою уряду.
КС вважає, що Рада, прийнявши закон №150-VI, делегувала власні, визначені Основним законом повноваження зі встановлення правил конкуренції в сфері здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за держкошти Кабміну.
"Однак, право делегування законодавчої функції парламентом іншому органу влади Конституцією України не передбачене", - говориться в рішенні КС.
У зв'язку з цим КС також визнав таким, що не відповідає Конституції, і спрощення Кабміном процедури закупівлі Центральною виборчою комісією послуг для створення держреєстру виборців.
Як повідомляло агентство, наприкінці березня Кабмін затвердив тимчасове положення про проведення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.
20 березня Рада скасувала закон "Про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти" і доручила уряду затвердити тимчасове положення про держзакупівлі.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас