Кредитні історії смутного часу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні історії смутного часу

Кредит&Депозит
3007
Залучити кредити для бізнесу стало практично неможливо. Українські компанії вже переглядають свої стратегічні плани і підраховують втрати від світової фінансової кризи. Усього ж, прогнозує комунікаційна група PRT, вітчизняна економіка втратить у своєму розвитку 3-4 року і приблизно $50-70 млрд.
Постанова Нацбанку від 11 жовтня не тільки вводить мораторій на дострокову видачу депозитів, але й забороняє банкам нарощувати кредитний портфель. Фінансові установи і самі не можуть це зробити - більшість із них зазнають гостру нестачу в коштах. Як результат - кредити стрімко дорожчають, а багато банків взагалі призупинили їхню видачу. У цих умовах постраждає не стільки населення, якому доведеться відкласти покупку нового автомобіля або пральної машини, скільки юридичні особи, особливо малий і середній бізнес.
Кредити та ринки
В 2008 році споживчий кредит став досить вигідним капіталовкладенням. При прогнозі інфляції під кінець року на рівні 20% позики видавалися під 15%. У вересні-жовтні ситуація вирівнялася: ставка і по кредитах і депозитах відповідає прогнозованому рівню інфляції.
Ставки на рівні 20% річних, швидше за все, збережуться до кінця року. Що б не трапилося, істотно підвищувати їх невигідно самим банкам. "Чим вищий відсоток по кредитах, тим вища ризикованість бізнесу, тим вищий шанс того, що кредит не повернеться. Тут накладаються певні самообмеження. 25% для базових кредитів - це межа", - розповів голова правління "Южкомбанку" Ігор Полховський.
Споживчі кредити будуть на 5-6% дорожчі за рахунок високого ризику неповернення. У цій ситуації споживче кредитування стає вкрай невигідним, насамперед для позичальника. "Я б жодній фізичній особі сьогодні не радив брати кредит. Це економічна дурість", - заявив начальник відділу випуску фінансових інструментів "Укрсоцбанку" Ерік Найман.
Спад обсягів кредитування вже відчули на собі деякі ринки, насамперед - нерухомості та автомобілів. 20% всіх столичних будівництв припинені, інвестори відмовляються і від нових проектів. Автосалони в наступному році значно знизять плани продажів.
Поміняється і сам банківський ринок. Оскільки в більшості фінансових установ кількість коштів, які можна направити на кредитування, обмежена, цінової конкуренції між ними не буде. Виграє той, хто в принципі зможе запропонувати позичальникові гроші. Це як правило, великі банки з іноземним капіталом - у них з'явилася можливість повернути собі частку ринку, втрачену за останні кілька років у конкуренції з місцевими фінансовими установами.
Бізнес шокований
У європейських країнах частка кредитів у загальному обсязі коштів підприємства становить у середньому 60%. В Україні цей показник куди більш скромний - 30-40%, вітчизняний бізнес недокредитований. І тенденції останніх місяців говорять про те, що грошей на розвиток буде усе менше.
Постанова НБУ, швидше за все, не зробить глобального впливу на характер відносин банків з підприємцями. Багато експертів фінансового ринку вважають, що вона носить тимчасовий характер і незабаром буде скасована. Але й без усяких постанов надавати позики в колишніх розмірах банки більше не зможуть.
У вересні українські банки залучили 3,5 млрд. грн. депозитів. А кредитів видали на суму в 5 разів більшу. "Це була дуже дивна ситуація. Я думаю, що зараз буде відбуватися наступне: скільки залучили депозитів - стільки і кредитів видали", - спрогнозував Найман.
За оцінками експерта, у нинішній ситуації кредитуватися зможуть тільки ті підприємства, які зможуть запропонувати банку гарну заставу. У малого і середнього бізнесу, як правило, заставного майна немає або воно незначне. Тому підприємці переглядають перспективи свого бізнесу: за результатами дослідження комунікаційної групи PRT, 70% компаній коректують свої плани.
Урятуйте виробника
Фінансова криза пройшлася по всіх галузях економіки, але найбільш значними для України будуть втрати навіть не в банківському секторі, а в експортно-орієнтованому виробництві, що формує половину ВВП країни, вважають експерти. Традиційні ринки металургійної та хімічної галузі значно звузилися, газ, що дорожчає, і зростаючі можливості Росії та Китаю змушують модернізувати виробництво, щоб залишатися конкурентноздатними. Але короткострокові і дорогі депозити роблять це неможливим завданням.
Голова інвестиційної групи "ТАСК" Сергій Бродович вважає, що саме час втрутитися державі: "Я вважаю, що в цій ситуації влада повинна рятувати власне виробництво. Потрібно визначити стратегічні підприємства і кредитувати їх прямо з Нацбанку під низький відсоток".
Але самі підприємці та фінансисти слабо вірять у такий розвиток подій. 71% опитаних комунікаційної групи PRT експертів вважають, що в Україні немає відповідальної влади, а 13% з них сподіваються винятково на власні сили.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас