Газпром радить Туркменії розвивати ПСГ для збільшення експорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром радить Туркменії розвивати ПСГ для збільшення експорту

201
Туркменії необхідно розвивати підземне зберігання газу, щоб збільшити його експорт, заявив начальник управління з підземного зберігання газу "Газпрому" Сергій Хан, виступаючи на конференції "Шлях інновацій і нові технології в газовій промисловості" (INNOTECH-2008) у ВНИИГАЗЕ.
За його словами, у зимовий період у Туркменістані різко зростає внутрішнє споживання газу, через що скорочуються експортні поставки. Так, що минулої зими, коли в Туркменії температура повітря впала до -19 градусів Цельсія, поставки туркменського газу на адресу "Газпрому" знизилися з 140 млн кубометрів до 70 млн кубометрів на добу. Усього, за словами С.Хана, у зимовий період через відсутність ПСГ потенціал експорту туркменського газу в напрямку РФ знижений на 5,5 млрд кубометрів.
Менеджер "Газпрому" сказав, що альтернативою розвитку зберігання є створення "надлишкових газотранспортних потужностей, які влітку будуть завантажені по максимуму, а взимку будуть простоювати".
С.Хан сказав, що російська сторона буде "стимулювати туркменську сторону до створення ПСГ за їхні кошти".
Раніше повідомлялося, що через те, що центральноазіатські виробники в недостатній мірі забезпечені потужностями з підземного зберігання газу, формула ціни закупівлі газу в них передбачає дисконт на вартість його зберігання.
Вартість зберігання газу в Європі в цей час досягає 150 євро за тисячу кубометрів на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас