Порошенко: Українська влада зацікавлена в отриманні доступу до коштів МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Українська влада зацікавлена в отриманні доступу до коштів МВФ

Казна та Політика
877
Українська влада зацікавлена в одержанні доступу до коштів Міжнародного валютного фонду (МВФ), оскільки це заспокоїть інвесторів, вважає голова Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко.
"Усі будуть задіяні для того, щоб максимально прискорити це питання. Це не означає, що ці кошти терміново потрібні Україні. Це просто означає додатковий мессидж для інвесторів, вкладників, що ситуація є такою, що перебуває під контролем", - сказав він журналістам у середу.
Голова Ради НБУ планує зустрітися з керівником місії МВФ в Україні 16 жовтня.
За його словами, можлива сума кредиту для України - предмет переговорів.
"Український уряд планує розширення рівня співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями (МФО - ІФ), у тому числі зі Світовим банком і міжнародним валютним фондом. (...) Традиційно кредити МВФ і МФО є найбільш дешевим ресурсом у світі. Сьогодні в умовах кредитної кризи привабливість такого співробітництва лише зростає", - пояснив П.Порошенко.
У зв'язку із цим він відзначив, що МВФ істотно спростив процедуру доступу до своїх ресурсів, які можуть бути надані для покриття дефіциту платіжного балансу.
Говорячи про поточну ситуацію в країні, голова Ради НБУ підкреслив, що поки основні проблеми спостерігаються поза банківським сектором, хоча відтік коштів з депозитів у жовтні склав близько 6 млрд грн.
"НБУ контролює ситуацію на фінансовому та валютному ринку. (...) У країні непроста економічна ситуація. Разом з тим більшість експертів сьогодні сходяться на єдиній думці, що головні проблеми економіки України зосереджені не у фінансово-банківській сфері", - сказав П.Порошенко.
При цьому він підкреслив, що Нацбанк підтримує банки рефінансуванням, а доступ до коштів валютних інтервенцій НБУ мають всі клієнти банків, які належним чином оформили заявки.
"Ситуація (на валютному ринку - ІФ) значно покращилася. (...) Мені на сьогоднішній день не відомий жоден український банк, що має проблеми", - заявив голова Ради НБУ.
У той же час, за його словами, для вирішення поставлених завдань необхідні рішучі дії з боку виконавчої та законодавчої влади.
При цьому П.Порошенко висловив думку, що Рада національної безпеки та оборони на засіданні в п'ятницю може ухвалити рішення щодо обмеження імпорту і щодо підтримки експорту.
"Для економіки потрібно застосовувати певні обмежувальні заходи: обмеження імпорту і стимулювання експорту - це поліпшить торговельний баланс", - сказав П.Порошенко.
Коментуючи можливі способи збереження заощаджень населенням, голова Ради НБУ відзначив, що золото не є кращим активом для цього: свої заощадження він зберігає в доларах, євро та гривні.
"З урахуванням того, що імпорт золота обтяжений певними додатковими податками, я вважаю, що збереження вартості коштів інвестиціями в золото є неефективними", - відзначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас