На фінансовій кризі наживаються шахраї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На фінансовій кризі наживаються шахраї

Казна та Політика
1334
Світова фінансова криза стала відмінною завісою для темних справ. Так, німецькі шахраї вигадали нескладну, але працюючу схему обману банківських клієнтів: спочатку вони рекомендують людям забрати вкладення, а потім обкрадають квартири з готівкою.
У російських шахраїв інші прийоми: вони вдень і вночі вартують банкомати й стежать за тими, хто знімає з рахунків свої кошти, пише "Взгляд".
Про випадки обману банківських клієнтів, що почастішали, повідомила німецька організація Weisser Ring, що спеціалізується на захисті жертв шахрайства.
"Постійно росте число випадків, коли нахаби видають себе за банківських службовців і повідомляють телефоном, що банки близькі до краху", - говориться в заяві, розповсюдженій організацією.
Шахраї винятково з "добрих спонукань" радять клієнтам негайно зняти всі готівкові заощадження в банку, поки він не лопнув.
Довірливі люди, послухавшись поради, бігли до банку, переводили в готівку заощадження й несли гроші додому. Після цього шахраї, які володіють базами даних клієнтів банків, починали поадресний обхід квартир.
Прикидаючись робітниками, співробітниками комунальних служб, шахраї проникали до будинку і вивчали розташування кімнат. Якщо шахраям везло, гроші несли з першого разу. Іноді у квартиру з готівкою проникали по кілька разів.
"У сформованій ситуації банківської кризи цей прийом став трагічно-актуальним. Особливо хитромудрою виявилася комбінація уявного телефонного дзвінка з банку й візиту "робітника", між якими важко було побачити який-небудь зв'язок", - пояснюють фахівці Weisser Ring. Московські міліціонери не виключають, що схеми подібних афер запросто можуть перекочувати й до Росії. "Зараз нам часто надходять дзвінки, де люди повідомляють про підозрілих людей, що вартують банкомати й входи в банк", - розповіло газеті ВЗГЛЯД джерело в ГУВД Москви. За його словами, шахраї знають, що народ у страху за свої заощадження біжить знімати всі гроші з рахунків, так що голіруч з банків ніхто не виходить.
"А у випадку з банкоматами - так це взагалі просто, - говорить співрозмовник. - Люди в паніці цілком знімають зарплати".
Випадки крадіжок на виході з банку, до речі, вже зафіксовані. Так, у Санкт-Петербурзі у жінки вкрали 4 млн 300 тис. рублів, які вона зняла на покупку квартири.
30-річна жінка разом з подругою вийшла з відділення Ощадбанку й направилася до метро. Раптово чоловік вирвав з її рук сумку, в якій знаходилися гроші. Потім грабіжник сів на пасажирське сидіння іномарки темного кольору. За кермом автомобіля перебував спільник.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас