Голова АУБ вважає можливою націоналізацію Промінвестбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова АУБ вважає можливою націоналізацію Промінвестбанку

556
Президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко вважає можливою націоналізацію Промінвестбанку (ПІБ, Київ).
"Я впевнений, що або продаж, або націоналізація цього банку відбудеться за будь-яких умов", - сказав президент АУБ на прес-конференції в середу.
За його словами, проблеми з ліквідністю в ПІБ виникли в результаті рейдерських дій, які викликали паніку серед вкладників, фінансовий стан банку до цього був стабільним. Крім того, раніше покупкою банку цікавилася більша кількість інвесторів, однак його власники відмовилися від продажу, після чого за справу узялися рейдери.
Сугоняко відзначив необхідність розробки самої процедури націоналізації банку у випадку погіршення його фінансового стану.
"Тема націоналізації банку у випадку, якщо в нього з'являються проблеми і його ціна різко падає на ринку, є реальністю. Краще націоналізувати банк, ніж викуповувати погані активи. Я вважаю, що цією темою (націоналізацією) - як це робити, повинні займатися фахівці", - підкреслив президент АУБ.
ЗАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк) засновано в 1992 році. До липня 2008 року серед його акціонерів не було осіб, що володіли більше 10% статутного капіталу банку.
За даними банку, на 1 жовтня 2008 року його активи склали 27,7 млрд грн, власний капітал - 3,6 млрд грн, чистий прибуток - 438,3 млн грн.
За даними Нацбанку України, на 1 липня 2008 року за розміром загальних активів (27,539 млрд грн, або 3,94% сукупних активів банківської системи) Промінвестбанк посідав шосте місце серед 178 банків, що діяли в країні.
Як повідомлялося, у вересні Промінвестбанк оприлюднив інформацію про те, що на нього тиснуть рейдерські угруповання і власників банку намагаються примусити до його продажу.
Пізніше НБУ повідомив про виділення Промінвестбанку рефінансування в розмірі 5 млрд грн, однак, незадоволений роботою керівництва, 7 жовтня ввів у банку тимчасову адміністрацію на один рік і наклав мораторій на виконання вимог кредиторів терміном шість місяців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас