Україна може звернутися до МВФ з проханням про підтримку в рамках програми "попереджуючий standby" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може звернутися до МВФ з проханням про підтримку в рамках програми "попереджуючий standby"

Казна та Політика
558
Україна може звернутися до Міжнародного валютного фонду з проханням про підтримку в рамках програми "попереджуючий standby", кошти якої виділяються при необхідності для покриття дефіциту платіжного балансу, повідомив директор міжнародного департаменту Нацбанку України Сергій Круглик.
Про це повідомляє Reuters. Раніше міністр економіки України Богдан Данилишин повідомив, що місія МВФ прибуде сьогодні до Києва для аналізу ситуації і вироблення спілних з владою країни дій.
"Після закінчення місії у разі потреби обговорюватимемо можливість надання standby для України в розмірі, який буде адекватний потребам України на сьогоднішній день", - сказав С.Круглик.
За його словами, робота місії може продовжуватися мінімум тиждень.
С.Круглик також повідомив, що Україна може отримати згоду на кредит, але так і не звернутися за виділенням коштів. Головне заручитися підтримкою міжнародних фінансових організацій, що б у разі потреби можна було нею скористатися, зазначив він. "Зараз ми справляємося своїми силами", - підкреслив представник НБУ.
Зазначимо, що Нацбанк в цілях стабілізації банківської системи частково обмежив активні операції банків, заборонив дострокового виконання договорів по внесках і ввів 5-відсотковий коридор коливань курсу на готівковому ринку. Як повідомив НБУ, ці заходи направлені на "нейтралізацію ефектів глобальної фінансової кризи" для банківського сектора країни.
Нагадаємо, в березні 2004 р. МВФ затвердив для України річну програму "попереджуючий standby" в обсязі майже 605 млн дол. Кредит передбачалося виділити лише у разі потреби, але Україна та і не звернулася за цими коштами.
Згідно з попереднім звітом НБУ, дефіцит платіжного балансу України за сім місяців 2008 р. скоротився до 7,7% від ВВП проти 9,8% в першому кварталі. Скороченню дефіциту сприяли високі ціни на сталь, хоча з середини червня вони почали знижуватися. Експорт зернових в липні виріс в 12 разів в порівнянні з липнем 2007 р. Аналітики очікують, що експорт зернових в 2008 р. становитиме 4,4 млрд дол., що майже в п'ять разів більше, ніж у минулому, і допоможе скоротити дефіцит платіжного балансу 4,3% до ВВП в 2008 р., а торговий баланс до 4,9% до ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас