Уряд затвердив регламент безпеки іграшок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд затвердив регламент безпеки іграшок

265
Кабінет міністрів затвердив технічний регламент безпеки іграшок. Документ містить вимоги до фізичних, механічних, електричних, хімічних і санітарно-гігієнічних властивостей іграшок, визначає процедуру оцінки відповідності цим нормам, правила маркування та введення іграшок в обіг.
Прийнятий документ нічим не відрізняється від старого регламенту, що діяв дотепер. Однак старий регламент не мав статусу закону або постанови Кабміну, тому його вимоги не виконувалися.
Технічний регламент безпеки іграшок містить вимоги до фізичних, механічних, електричних, хімічних і санітарно-гігієнічних властивостей іграшок, а також обмеження щодо вмісту радіоактивних і легкозаймистих елементів і речовин. Крім норм безпеки, яким повинні відповідати іграшки, що поширюються на території України, даний документ визначає процедуру оцінки їхньої відповідності цим нормам, правила маркування та введення іграшок в обіг.
Як повідомлялося, один з розробників проекту, начальник відділу технічних регламентів Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики Борис Руткін, від старого регламенту, що діяв дотепер, прийнятий документ істотно не відрізняється, тому що обидва документи розроблені на основі директиви, прийнятої Радою Євросоюзу в 1988 році. "Старий регламент був затверджений наказом Держспоживстандарту, а відповідно до українського законодавства це повинен бути або закон, або постанова Кабінету міністрів", - розповів пан Руткін. За його словами, деякі виробники не дотримувалися норм, викладених у цьому документі, і притягти їх до відповідальності було неможливо. Тепер виробники іграшок або їхні представники будуть проходити процедуру оцінки відповідності своєї продукції вимогам прийнятого регламенту. Відповідно до документа, орган оцінки відповідності виробники зможуть вибирати самі. Зараз цю процедуру вповноважені проводити в Україні 114 підприємств та організацій, які перебувають у підпорядкуванні Держспоживстандарту, Міністерства промислової політики, Міністерства транспорту та зв'язку, а також кількох інших міністерств і відомств.
Маркування іграшок повинно мати товарний знак, найменування та адресу виробника, його представника або особи, відповідальної за введення даного товару в обіг на території України. Якщо експлуатація іграшки може становити небезпеку, маркування повинно включати попередження і рекомендації із запобігання цієї небезпеки.
Борис Руткін також відзначив, що закон "Про стандарти, технічні регламенти і процедури оцінки відповідності" допускає шестимісячний перехідний період, що дозволить підготуватися вітчизняному виробникові до нових норм. Цього терміну виробникам іграшок буде досить, щоб вивчити вимоги регламенту.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас