ЦБ Ісландії скоротив облікову ставку до 12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Ісландії скоротив облікову ставку до 12%

Валюта
210
Центральний банк Ісландії оголосив про скорочення облікової ставки на 3,5 процентні пункти після банкрутства 3 найбільших банків країни.
Ставка знижена з колишніх 15,5% до 12%, повідомляє агентство Bloomberg.
Минулого тижня уряд Ісландії взяв під свій контроль Kaupthing Bank, Landsbanki та Glitnir Bank. Це, у свою чергу, прискорило крах національної валюти - крони. При цьому, монетарна влада країни відмовилася від підтримки курсу національної валюти, пославшись на "недостатню підтримку" ринку.
Аналітики прогнозують різкий стрибок інфляції до 75% у найближчі місяці, тому що "багато людей миттєво втратили робочі місця, падає споживчий попит, а очікування жителів Ісландії із приводу економічних перспектив перебувають на найнижчому рівні за всю її історію''.
У той же час, фахівці не очікують позитивного ефекту від скорочення ставки та вважають це чисто символічним жестом, закликаючи владу країни ''віддатися в руки МВФ''.
"Це трохи парадоксально, що націлений на стримування інфляції центральний банк у ситуації коли інфляція може підскочити до 75%, скорочує дисконтну ставку", - дивується провідний аналітик Danske Bank A/S Ларс Крістенсен.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас