Європа продовжує боротися з кризою недовіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа продовжує боротися з кризою недовіри

Валюта
712
Тривала негативна тенденція на ринках капіталу змушує центробанки розвинених країн вживати адекватних заходів для подолання кризи недовіри в банківській системі, що досягла свого апогею минулого тижня.
Так, 15 жовтня, Європейський центральний банк, Банк Англії і Швейцарський національний банк спільно виділили 254 млрд. дол. на тендерних умовах під фіксовану ставку 2,277% річних на кредитному ринку Європи.
На думку Девіда Б'юіка, ринкового аналітика Лондонського відділення BGC Partners Inc., першим результатом такого кроку стане "зниження ставки Libor як мінімум на 14 б.п. до рівня 4,50% до кінця сьогоднішнього дня", - цитує Bloomberg.
Серед інвесторів існує сумнів, що подібні дії стануть швидкодіючою "пігулкою", адже для підтримки слабкої фінансової системи світу, що втратила більше 635 млрд. дол. списаних активів за останні 14 місяців змінно наростаючої кредитної кризи, необхідно набагато більше високоліквідних коштів.
Проте, можна спостерігати біполярну реакцію на початі раніше і напередодні заходи забезпечення ліквідності з боку фінансової влади.
Слідом за небувалим рекордним зростанням індексу Dow Jones IA більш ніж на 11% протягом однієї торговельної сесії (13 жовтня), спостерігається продаж долара практично по всьому кошику валют. Це вселяє якийсь оптимізм після більш ніж тримісячного зростання, що було пов'язано з тотальною втечею інвесторів, що розпродавали свої активи на фондових майданчиках. Позитивна корекція по низці високоприбуткових валют, торгованих у доларах, може свідчити про повернення частини інвестиційної привабливості фондового ринку.
Однак "втеча від ризику" залишається на порядку денному. Японська ієна, що традиційно вважалася низькодохідною валютою, яку використовували для покупки високоприбуткових коштів (carry trade), користується небувалим попитом, досягши по деяких валютних парах рівнів 2001 року. Даний факт не можна залишати без уваги, адже саме висока прибутковість, що йде в ногу з високими ризиками, стала однією із причин колапсу цінової "бульбашки" на низці ринків, що привело до розростання фінансової кризи.
Безсумнівно, фінансові регулятори будуть продовжувати вживати заходів підтримки або навіть порятунку ринків, однак зміна кон'юнктури і гостра нестача ліквідності сіють зерна песимізму в розуми інвесторів, змушуючи ринки з небажанням відновлювати втрачені позиції.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас