Спілки захистять від вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спілки захистять від вкладників

Кредит&Депозит
1283
Як стало відомо "ЭИ", Всеукраїнська асоціація кредитних спілок та ОКС "Програма захисту вкладів" звернулися в Держфінпослуг із пропозицією вжити кілька стабілізаційних заходів у діяльності кредитних спілок, аналогічних прийнятим НБУ для банків.
Так само Держфінпослуг робила в 2004 р., коли були введені санкції щодо заборони розірвання депозитних договорів та одночасно із цим введені рекомендаційні санкції на предмет видачі кредитів. "Запропоновано розглянути кілька дій з боку регулятора, щоб підтримати ліквідність у системі кредитної кооперації. Ми розраховуємо, що комісія незабаром прийме відповідне рішення", - відзначив Андрій Оленчик, президент ОКС "Програма захисту вкладів".
Ключовою нормою запропонованого документа є право КС не розривати достроково договори у випадку, якщо спілки не зможуть дотримуватися граничних показників нормативів ліквідності. "Це превентивний захід. Сьогодні немає передумов стверджувати, що в спілок почався відтік вкладів. Але постанова НБУ може породити паніку і серед клієнтів КС, які кинуться розривати договори. Однак ми оцінюємо ситуацію в спілках як більш стабільну, ніж у банківській системі", - запевняє Оленчик. Зараз у спілок на депозитах перебуває більше 4 млрд. грн.
У Держфінпослуг запевнили, що планують розглянути це питання на найближчому засіданні комісії - у четвер. "На засідання планується винести проект рішення, де ми запропонуємо низку дій, щоб зберегти стабільну діяльність у КС. Вони стосуються питань виконання фінансових нормативів діяльності КС. Будуть рекомендації щодо депозитних договорів", - розповіла Олена Збаражська, заступник директора департаменту нагляду за діяльністю кредитних установ Держфінпослуг.
На думку учасників ринку, певний відтік вкладів буде спостерігатися і у КС, але масового вилучення грошей не буде. "Рішення Держфінпослуг і НБУ повинні бути приблизно однаковими. Це необхідно зробити, тому що клієнти, що розміщають гроші в банку, розміщають їх й у КС, адже люди звикли розкладати гроші по різних фінустановах.
Але головне, що в 2004 р. Держфінпослуг не обмежувала КС у видачі кредитів, і це тоді дуже благотворно вплинуло на роботу спілок. НБУ, у свою чергу, намагається зараз обмежити банки в збільшенні кредитних портфелів, щоб вони не видавали тимчасові короткострокові кредити замість погашення депозитів, і це правильно", - відзначив Андрій Азаров, голова правління "Першого кредитного товариства".
За його словами, зараз у банків буде лихоліття, і потреба в кредитуванні зросте, що сприятливо позначиться на роботі спілок. "Але під час економічних потрясінь у країні характерне бажання вкладників відкликати свої гроші або не продовжувати договори", - говорить Азаров.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас