СБУ: Ситуація навколо Промівестбанку спровокована і здійснена злочинним угрупованням з метою легалізації за кордоном близько 400 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ: Ситуація навколо Промівестбанку спровокована і здійснена злочинним угрупованням з метою легалізації за кордоном близько 400 млн грн

5033
Ситуація навколо Промівестбанку спровокована і здійснена злочинним угрупованням з метою легалізації за кордоном близько 400 млн грн, повідомив виконуючий обов'язки голови Служби безпеки України (СБУ) Валентин Наливайченко.
"Ситуація із Промінвестбанком спровокована, організована та здійснена групою осіб, по суті, злочинним угрупованням, з метою прикриття виводу за кордон, відмивання і спроби легалізації "брудних" коштів у сумі 400 млн грн", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.
За словами Наливайченка, у результаті перевірки, СБУ вийшла на злочинне угруповання, порушила дві кримінальні справи за фактом легалізації коштів, отриманих злочинних шляхом.
"У рамках цих справ розкритий злочинний механізм розкрадання коштів, які Промінвестбанк повинен був направити на виплату пенсій і зарплат у Донецькій області - на шахтах Макіївки, металургам Маріуполя і пенсіонерам з кінця вересня до 10 жовтня. Ця група людей за поточний рік вивела за кордон близько 400 млн грн, зокрема, через банк "Уніком" (Донецьк), власником якого є громадянин України, народний депутат Олександр Шепелєв (фракція БЮТ)", - сказав Наливайченко.
Для прикриття своєї протиправної діяльності, за словами в.о. голови СБУ, зловмисники організували рейдерську атаку шляхом поширення вкладникам ПІБа неправдивих SMS-повідомлень, ушкодження банкоматів у Донецьку та Запоріжжі, поширення в донецьких маршрутних таксі неправдивих роликів, а також шляхом розміщення оголошень у газетах.
При цьому, як підкреслив В.Наливайченко, для оплати цих акцій зловмисники використовували переведені в готівку "брудні" кошти із цього банку.
"Станом на сьогодні СБУ заблокувало вивід за кордон 311 млн грн", - уточнив Наливайченко.
Він запевнив, що СБУ вживає всі заходи для запобігання використанню подібних злочинних схем для дестабілізації роботи банківських установ України. Він порадив банкам у випадку будь-яких протиправних проявів негайно звертатися до правоохоронців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас