Експерти не бачать передумов для зростання українського біржового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти не бачать передумов для зростання українського біржового ринку

641
Незважаючи на те, що з початку поточного тижня більшість світових фондових ринків виросли більше, ніж на 10%, в українського біржового ринку об'єктивних передумов для настільки значного зростання на сьогоднішній день не існує. Таку думку Лігабізнесінформ озвучив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.
За словами експерта, наприкінці минулого тижня уряди та центробанки більшості розвинених країн світу вжили безпрецедентних заходів з виділення сотень мільярдів доларів та євро для підвищення ліквідності фінансових ринків. Він прогнозує, що низка урядів в екстреному порядку найближчим часом буде направляти значні ресурси для рекапіталізації найбільших системних банків і націоналізації найменш стійких фінансових установ для того щоб не допустити в цілому краху банківської системи.
"Безумовно, що такі кроки центробанків знайшли позитивні відгуки і на фондових ринках. У понеділок американський фондовий ринок виріс на більш ніж 11%, європейські ринки закрилися в середньому зростанням на 9%, а японський ринок цінних паперів показав уже у вівторок зростання 14%. Разом з тим, я не думаю, що всі ті кроки, які були прийняті провідними державами з наповнення фінансових систем ліквідністю і рекапіталізації та націоналізації системних банків, зможуть у найближчій перспективі повернути фондові ринки до якогось стабільного зростання, тим більше знайдуть позитивний відгук на українському фондовому ринку", - вважає О.Морква.
За словами експерта, на сьогодні український фондовий ринок тримається винятково на "голому ентузіазмі". "Більшість грошей, які прийшли на фондовий ринок України були нерезидентськими, тому коли почалося системне сповзання світової економіки вниз, і почався значний відтік грошових ресурсів з фондових ринків. Відхід нерезидентного капіталу в першу чергу торкнувся України. За великим рахунком, ще до вересня цього року більшість закордонних гравців з українського організованого ринку вже вийшли. Більше того, в цей час в Україні закриваються або припиняються на невизначений час більшість інвестиційних проектів у реальному секторі економіки і практично відсутні угоди на ринку M&A, а інвестиційний капітал у терміновому порядку виводиться з нашої країни", - підкреслив експерт.
За його словами, на сьогоднішній день ситуацію на фондовому ринку України більшою мірою визначають місцеві гравці, які здійснюють в основному дії направлені на підтримку поточної операційної діяльності своїх компаній: торгуються найбільш ліквідні папери з метою одержання поточного доходу, при цьому зовсім не звертається увага на які-небудь фінансові результати діяльності емітентів, а основним критерієм розпродажів є тільки ліквідність у системі. "До перевиборів у Верховну Раду та формування нової коаліції і нового уряду, на мій погляд, призупиниться більшість інвестиційних проектів, які могли б фінансуватися іноземними інвесторами; з іншого боку поточна й економічна ситуація, а також перспективи розвитку країни в наступному році теж далекі від оптимізму. У зв'язку із цим я не бачу об'єктивних причин для приходу серйозних інвестицій в український біржовий ринок протягом найближчих декількох місяців, а значить і фінансового потенціалу для більш-менш стійкого зростання українських цінних паперів як мінімум до кінця поточного року. Якусь інвестиційну активність у наступному році може стимулювати скоріше всього тільки реалізація проектів, пов'язаних з Євро-2012, звичайно ж, якщо політична та економічна ситуація дозволить здійснювати нормальну підготовку до проведення даного заходу", - підкреслив експерт.
На думку О.Моркви, для українського фондового ринку насамперед потрібні ресурси внутрішніх інвесторів, які б сформували необхідний довгостроковий інвестиційний ресурс, що дозволяє фондовому ринку бути більш збалансованим і стабільним, поза залежністю від ситуативних інтересів закордонних інвесторів. "На жаль, зараз через недосконалість інвестиційного законодавства, відсталість фондової інфраструктури та у цілому дуже складну політико-економічну обстановку в країні стимулювати внутрішніх інвесторів виходити на вітчизняний фондовий ринок дуже складно", - відзначив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест".
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас