Експерти: Банківська система України має більше шансів вийти з кризи, ніж американська — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Банківська система України має більше шансів вийти з кризи, ніж американська

2454
Українські експерти вважають, що банківська система України має більше шансів вийти із кризи, ніж американська. Про це говориться в експертному опитуванні Київського інституту проблем управління імені Горшеніна, проведеному в рамках програми "Пульс кризи" щодо ефективності дій держави з порятунку банківської системи, зокрема введення мораторію на дострокове зняття депозитів фізичними особами.
Зокрема, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко висловив думку, що кроки, що вживаються Національним банком України, є набагато ефективнішими, ніж ті, що вживаються Федеральною резервною системою США.
За його словами, Нацбанк уже зробив досить багато - це стосується і рефінансування, і змін у валютній політиці, і змін технології здійснення розрахунків і платежів. "Ми мали успішний досвід подолання кризи 1998 року, коли в Україні не збанкрутував жоден банк, в 2004 році ми мали успішний досвід, зокрема, застосування мораторію на дострокове зняття депозитів. Отже, заходи НБУ своєчасні, ефективні та дають головний ресурс - час для уряду, і я сподіваюся, уряд буде діяти адекватно", - відзначив О. Сугоняко.
Президент аналітичного центру "Академія", заслужений економіст України Олександра Кужель назвала дії НБУ, у тому числі щодо введення мораторію на дострокове зняття депозитів фізичними особами, превентивним заходом проти паніки. Але, на її думку, це не вихід із ситуації з погляду економіки.
"Національному банку, по-перше, варто було б зобов'язати банки надавати інформацію про несумлінних платників у кредитні бюро, по-друге - прийняти закон про споживчі кредити для виконання європейського стандарту про захист споживача, і, по-третє - ми з радою інвесторів при Кабінеті міністрів розробили пакет документів, які необхідно зараз прийняти, щоб не дати банкам умерти в період неповернення кредитів", - підкреслила О.Кужель.
Народний депутат України, член фракції Партії регіонів Ірина Акімова вважає, що заборона на дострокову видачу депозитів як тимчасовий захід можлива. У той же час вона звернула увагу на те, що у світі віддають перевагу іншому шляху - не заморожувати вклади, а підсилити державні гарантії вкладів на випадок, якщо банківська система близька до банкрутства.
"Я прихильник саме цього методу, і в парламенті 10 жовтня вже зареєстрований поданий мною законопроект про державні гарантії фізичним особам - власникам банківських вкладів. Крім цього, паніки можна уникнути шляхом збільшення відсотків по депозитах і відкритої комунікаційної політики НБУ", - сказала І.Акімова.
Народний депутат України, член фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Ксенія Ляпіна висловила думку, що крок НБУ є ефективним, але занадто жорстким. "З іншого боку, люди не зможуть знімати великі суми, і це зменшить паніку, але це жорстоко щодо вкладників. Я не беруся радити Нацбанку", - сказала вона.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас