"Нафтогаз" іде на заправку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" іде на заправку

Енергетика
633
Міністерство палива та енергетики дозволило НАК "Нафтогаз України" створити дочірнє підприємство "Укравтогаз" для продажу зрідженого газу, говориться в розпорядженні міністерства №10/3138 від 8 жовтня. Зараз "Нафтогаз" володіє 89 газонакопичувальними компресорними станціями, якими управляє його дочірня компанія "Укртрансгаз". Щомісячний дохід мережі, відповідно до фінансового плану "Укртрансгазу", становить близько 60 млн грн. У міністерстві говорять, що підстави для створення "Укравтогазу" з'явилися після того, як 27 серпня уряд прийняв постанову #794, що надає Мінпаливенерго право оптимізувати структуру НАК.
В "Нафтогазі" вважають, що виділення мережі газових заправок в окрему компанію поліпшить їхню роботу. "Це дозволить вирішити проблему дефіциту палива на заправках", - упевнений голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина. Раніше в компанії відзначали, що дотепер мережа управлялася неефективно - продажі газу на заправках НАК за п'ять років виросли всього на 39%, тоді як у конкурентів - більш ніж у десять разів.
Уперше пропозиція виділити заправний бізнес "Нафтогазу" в окрему структуру пролунала на нараді уряду 5 лютого. Але створення "Укравтогазу" довелося відкласти - на початку березня член комітету Верховної ради з ПЕК Андрій Селіваров (Партія регіонів) звернувся в Генпрокуратуру, СБУ, РНБО та ФДМ з вимогою перевірити його законність. На думку депутата, якщо мережа виявиться на балансі окремого підприємства, то зможе бути приватизована під час банкрутства. Зараз же вона перебуває на балансі "Укртрансгазу", і її банкрутство заборонене законом "Про трубопровідний транспорт".
Пан Селіваров має намір заперечувати формування "Укравтогазу" і цього разу - він ініціює розгляд даного питання на засіданні РНБО. "Розпорядження про створення компанії було підписано в поспіху - у день, коли президент розпустив Верховну раду, - вважає народний депутат. - З початку вересня у зв'язку з фінансовою кризою кредиторська заборгованість заправного бізнесу 'Нафтогазу' виросла майже вдвічі, приблизно до 60 млн грн". Олег Дубина назвав заяви Андрія Селіварова безпідставними: "Створення дочірньої структури не несе в собі тих ризиків, про які говорять народні депутати".
Але навіть якщо "Укравтогаз" буде створений, рішення може бути скасоване у випадку зміни уряду, відзначає директор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевельов. "Кожен новий голова 'Нафтогазу' починає роботу з аналізу діяльності попереднього. А рішення про створення 'Укравтогазу' неоднозначне і може стати приводом для карного переслідування керівництва НАК", - погоджується член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський.
Олег Гавриш, Вероніка Гаврилюк
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас