Мобільному телефону виповнилось 25 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільному телефону виповнилось 25 років

161
Минуло 25 років з початку роботи першого у світі (за версією його виробника Motorola) комерційного мобільного телефону Motorola DynaTAC 8000X. Він важив 1,15 кг і продавався за ціною 3995 доларів. Однак, незважаючи на настільки високу вартість, за апаратом вишиковувалися черги.
13 жовтня 1983 року по цьому телефону був зроблений перший дзвінок. Motorola DynaTAC 8000X був оснащений світлодіодним дисплеєм і мав розміри будівельної цегли. По телефону можна було розмовляти цілу годину, а час роботи в режимі очікування становив до восьми годин.
Тільки абонентська плата за користування мережею дорівнювала 50 доларам на місяць, а хвилина розмови обходилася в 40 центів у години найбільшого навантаження і 24 цента в інший час, передає NEWSru.com.
Першим по мобільнику подзвонив президент компанії Ameritech Mobile, що запустила першу комерційну мобільну мережу в США, Боб Барнет. Зі свого офісу в Чикаго він набрав номер онука Олександра Белла, що знаходився у Німеччині.
За іншою версією, найперший дзвінок по мобільнику був зроблений десятьма роками раніше - у квітні 1973 року керівник мобільних розробок Motorola Мартін Купер подзвонив в аналогічний відділ AT&T і розповів, що в нього готовий діючий прототип стільникового телефону. Цей прототип, однак, ніколи не надходив у виробництво.
Історія винаходу першого стільникового телефону бере свій початок у післявоєнний час, саме тоді компанія AT&T, а точніше дослідницька лабораторія Bell Laboratories, що належала AT&T, уперше виступила з ідеєю створення мобільного телефону.
Рік по тому після запуску першого в США комерційного стільникового зв'язку компанією Ameritech Mobile, абонентська база оператора виросла до 12 тисяч передплатників. Для порівняння, наприкінці минулого року у світі налічувалося більше 3,3 млрд користувачів мобільних телефонів. А до кінця 2008 року ця цифра збільшиться до 4 млрд людей.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас