НБУ кредитував банки на 11 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ кредитував банки на 11 млрд гривень

Кредит&Депозит
6873
За перші 13 днів жовтня НБУ влив у комерційні банки майже 11 мільярдів гривень. Це на 40% більше, ніж за весь минулий місяць.
Більше 6 мільярдів гривень було видано терміном на один рік. Цього року такими "довгими" ресурсами НБУ балує банки вперше (якщо не рахувати фінансових уливань у ПІБ наприкінці минулого місяця).
Ще на 4,7 мільярди гривень регулятор допоміг банкам "овернайтами". Для порівняння - за весь вересень банківська система одержала від НБУ всього 2,5 мільярди гривень "нічних" грошей. Ці кошти потрібні банкам для виконання нормативів ліквідності. Раніше підкріпити баланс можна було на міжбанківському ринку, позичивши кошти в іншого банку. Зараз же такої можливості практично немає. "Те, що раніше проходило по міжбанку, тепер все це покривається регулятором", - говорить аналітик "Ренесанс Капітал Україна" Володимир Дінул.
Проявити підвищену активність на ресурсному ринку НБУ змусила недовіра фінансистів один до одного - комерційні банки стали обережніше поводитися на міжбанківському кредитному ринку. "Кількість контрагентів зменшилася в рази. Наші банки з іноземним і російським капіталом позакривали майже всі ліміти на українські банки", - розповідає директор департаменту казначейських операцій банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко.
Проте гроші в системі є. Про це свідчить той факт, що банки продовжують купувати депозитні сертифікати НБУ, які використовуються регулятором як інструмент стерилізації надлишкової ліквідності. За перші 13 днів жовтня Нацбанк у такий спосіб залучив 4,9 мільярди гривень. Для порівняння - за весь вересень цей показник склав 8,4 мільярди гривень.
Через кризу довіри банкіри воліють не ризикувати і віддавати зайву гривню не на кредити своїм колегам, а зберігати її в регулятора. Не бентежить їх навіть програш у прибутковості. "Багато банків, у яких є вільні гроші, воліють купити депозитні сертифікати НБУ. Зароблять вони мало, зате гарантовано. Це краще, ніж віддати гроші комерційному банку під більшу прибутковість, але з ризиком неповернення", - пояснює сформовану ситуацію заступник голови правління БМ Банку Тарас Кияк.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас