Спілка залишилась непорушною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спілка залишилась непорушною

Кредит&Депозит
1238
Фінансова криза привела до зниження темпів банківського кредитування. Вільну нішу могли б зайняти кредитні спілки (КС), але вони обмежені в коштах. До того ж ринок спілок потрясла ситуація навколо найбільшої КС "Перше кредитне товариство".
Конфлікт, що розігрався навколо найбільшої в Україні КС півроку тому, мав, за словами голови правління "Першого кредитного товариства" Андрія Азарова, політичне коріння. "Деякі чиновники вирішили пограти в політику зі мною через фінустанову, що я очолюю", - заявив пан Азаров, що також очолює "Всеукраїнську народну партію довіри".
"У наступному році в Одесі будуть вибори мера. Місцеві чиновники побачили в особі пана Азарова конкурента на крісло міського мера і почали чорну PR-акцію", - розповіло джерело, близьке до ситуації. Жителям Одеси роздавали листівки зі статтями, що дискредитують КС. "Ми на собі відчули так зване адміністративне рейдерство. Протягом останнього півроку ситуацію навколо нашої спілки намагалися розгойдати чиновники Одеської облради. На місцевому рівні випускалися матеріали, що дискредитують спілку, виставлялися штучні пікети", - розповів Андрій Азаров.
Зв'язатися з мером Одеси Едуардом Гурвіцом не вдалося, оскільки його мобільний не відповідав.
Подібна ситуація викликала здивування в багатьох вкладників КС, які звернулися в неї за роз'ясненням ситуації. Частина вкладників вирішила розірвати договори. За словами джерела, відтік коштів зі спілки склав 10% від суми вкладів, серед них - великі підприємства.
Але в "Першому кредитному товаристві" цю інформацію спростували. "Нам довелося багато розповідати про діяльність спілки, і більшість вкладників переконалися в якості нашої роботи, у нашій платоспроможності. Ми не побачили серйозного відтоку вкладників, у кількісному вирахуванні розірвано 60 договорів. Штучно створене негативне тло навколо спілки подіяло в основному на великих вкладників, але з такими клієнтами голова правління працює самостійно - він може бути більш переконливим, ніж його співробітники. Зараз ми спостерігаємо приріст клієнтів, оскільки до нас стали звертатися колишні вкладники спілок, які пропонували більш високі, ніж наші, ставки по депозитах", - запевняє пан Азаров. Він додав, що в КС за роз'ясненнями зверталися вкладники з Харківської, Дніпропетровської, Донецької і Запорізької областей, але договори в цих регіонах не розривали.
За словами екс-директора департаменту нагляду за діяльністю КС Держфінпослуг Андрія Оленчика, передумов сумніватися в платоспроможності спілки немає. "Держфінпослуг проводила перевірки діяльності спілки і не виявила ризиків у її діяльності. До нас не зверталися вкладники, які не можуть достроково розірвати договір, ми не одержували і якихось повідомлень від правоохоронних органів про непрозорість роботи спілки. Думаю, правоохоронні органи повинні дати оцінку чорним PR-акціям, які проводилися відносно спілки. Якою б здоровою у фінансовому плані не була спілка, подібні акції підривають довіру вкладників, викликаючи паніку. І який би резервний фонд не був у кредитної спілки, він не розрахований на масовий відтік вкладників", - відзначив Оленчик.
У Держфінпослуг говорять, що в спілки є проблеми, але якість кредитного портфеля і диверсифікованість бізнесу дозволять їй подолати їх. "Нам відома ситуація навколо цього спілки, вона є аналогом ситуації із Промінвестбанком. Дійсно, ми бачимо проблеми в кредитної спілки. Але за оцінками експертів, якість кредитного портфеля спілки є класичною, і в ньому немає високоризикових кредитів. Але в нас немає гарантійного фонду, який можна було б використати для підтримки ліквідності спілки. Допомогти спілці можуть обласна асоціація та НАКСУ, але чи досить у них коштів для цього? Мова про найбільшу спілку України", - заявив голова Держфінпослуг Валерій Альошин.
У НАКСУ відзначили, що якщо буде потреба можуть надати спілці стабілізаційний кредит. "400 тис. грн. або 5% від стабфонду може надаватися спілці за рішенням виконавчого директора фонду, для виділення більшої суми необхідні збори ради фонду. Але зараз спілка не має потреби в подібних стабілізаційних заходах", - відзначив президент НАКСУ Петро Козинець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас