Нацбанк зберіг клієнтам доступ до поточних рахунків банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк зберіг клієнтам доступ до поточних рахунків банків

Кредит&Депозит
8561
Прийнята Нацбанком постанова про введення безстрокової заборони на дострокове вилучення банківських депозитів виявилася не такою жорсткою відносно вкладників.
Обмеження не поширюються на поточні рахунки фізичних та юридичних осіб, які займають у портфелі банків 20-40%. Щоб запобігти відтоку коштів з таких рахунків, банкіри мають намір підвищувати ставки і проводити роз'яснювальну роботу із клієнтами. Втім, у деяких банках вважають, що заходи НБУ дозволяють їм обмежувати видачу грошей з поточних рахунків.
Національний банк учора оприлюднив постанову №319 від 11 жовтня "Про додаткові заходи щодо діяльності банків" (учора ж документ розглянула і Рада національної безпеки та оборони). Документ обмежує активні операції банків, уводить заборону на дострокове розірвання договорів по вкладах і п’ятипроцентний коридор різниці курсів покупки/продажу готівкової валюти. НБУ скасував 20-процентне резервування під короткі зовнішні позики та обмежив покупку валюти під некритичний імпорт. Строк цих обмежень НБУ не вказав, таким чином, всі його норми діють безстроково.
Втім, у порівнянні з заходами, вжитими під час кризи в листопаді-грудні 2004 року, нова постанова НБУ не така жорстка відносно клієнтів банків. Зокрема, у ній немає обмежень на добове зняття готівкових коштів (було 1500 грн). Для своєчасної виплати заробітних плат, пенсій і стипендій банки зобов'язані забезпечувати безперебійну роботу банкоматів та їхнє завантаження готівкою, а також видавати готівку по платіжних картках інших фінустанов.
Крім того, НБУ обмежив тільки дострокове зняття коштів з термінових рахунків. "Виконувати свої зобов'язання по всіх типах договорів залучення коштів у будь-якій валюті тільки у випадку настання строку завершення зобов'язань, незалежно від категорії контрагентів", - говориться в постанові. "На поточні рахунки (до запитання) її дія не поширюється. Якщо термін закінчення депозиту настав, то банк повинен виконувати його, а якщо не настав - не повинен. Думаю, не можна буде зняти депозит, заяву на який було написано минулого тижня", - сказало джерело в НБУ. Для запобігання паніки банки повинні проводити роз'яснювальну роботу із клієнтами та активно залучати кошти на депозити.
При цьому фізичні особи будуть зазнавати труднощів з валютним кредитуванням, тому що постанова забороняє видавати кредити в іноземній валюті клієнтам, що не мають валютного доходу. Гривневе кредитування буде здійснюватися в межах активів банків, зафіксованих на 13 жовтня. Як і в 2004 році, ці обмеження не поширюються на операції з державними цінними паперами, депозитними сертифікатами Нацбанку та операції на міжбанківському ринку.
Рішення НБУ дозволить банкам зберегти портфелі термінових депозитів, але не гарантує, що населення і підприємства не переведуть у готівку поточні рахунки. За щомісячними даними Асоціації українських банків (входить 162 банки з 182; з великих банків звітність не подає Промінвестбанк), на 1 вересня обсяг банківських депозитів фізичних осіб досягав 186,169 млрд грн. При цьому частка вкладів до запитання становила 21,8%, або 40,585 млрд грн. Більш істотну частку займають поточні кошти юридичних осіб 39,8%, або 74,578 млрд грн, з їхнього загального портфеля депозитів 187,053 млрд грн.
Голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник відзначає, що постанова стосується тільки термінових депозитів, все інше клієнти "можуть забирати". "Поточний рахунок він і є поточний, ми на нього і не розраховували. Якщо вклад розміщений на рахунку, яким клієнт хотів користуватися постійно, то його, звичайно, необхідно віддавати. Просто не потрібно створювати ажіотаж", - заявляє він.
Щоб запобігти відтоку коштів, банкіри готові підвищувати привабливість вкладів. "Ставки по депозитах будуть рости, вони вже збільшуються в останні кілька днів, щоб якось утримувати відтік вкладів. Зараз ми піднімаємо відсоток по нових вкладах", - говорить начальник департаменту роздрібного бізнесу та дистрибуції Віейбі Банку Антон Шаперенков. Ще вчора в БМ Банку повідомили, що з 13 жовтня підняли ставки по депозитах. "Ми вже розширили наш продуктовий ряд і будемо проводити роз'яснювальну роботу із клієнтами, - сказав голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук. - Думаю, банки повинні надавати клієнтам пільгові умови або преміальні, щоб утримати їх".
Втім, незважаючи на постанову НБУ, деякі банки вводять мораторій на дострокову видачу всіх вкладів. "У постанові чітко не прописано, що робити з поточними рахунками або вкладами, що працюють у режимі поточного рахунку. Тому рішення щодо даного питання буде на розгляді банків і буде залежати від того, як у них сформовані депозитні договори, - пояснює пан Шаперенков. - Ми прийняли рішення, що теж будемо обмежувати видачу вкладів, які працюють у режимі поточного рахунку, тому що вони в нас ураховуються на рахунках депозитів, що підпадають під постанову НБУ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас