НБУ: У вересні виріс попит на готівкову валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: У вересні виріс попит на готівкову валюту

Валюта
1004
Національний банк відзначає зростання попиту на готівкову іноземну валюту у вересні. Про це говориться в повідомленні НБУ.
"На готівковому ринку спостерігалося істотне зростання чистого попиту на долар США (до 60 млн. доларів у середньому за день проти 28,4 млн. доларів у серпні)", - говориться в повідомленні.
Усього у вересні банки купили в населення іноземної валюти на 2 534,8 млн. доларів (в еквіваленті), продали - на 3 855,8 млн. доларів (в еквіваленті), таким чином, сальдо операцій на готівковому валютному ринку було негативним і склало близько -1 321 млн. доларів.
Курс гривні до долара (при продажі долара) за вересень знизився на 8,5%, курс при продажі євро - на 6%.
На міжбанківському валютному ринку у вересні НБУ здійснював інтервенції лише двічі - в останні дні місяця.
Сальдо інтервенцій НБУ на міжбанку у вересні було негативним і склало -150,3 млн. доларів проти позитивного сальдо в серпні на рівні +1 210 млн. доларів.
Зниження, що спостерігалося у вересні, обсягу пропозиції інвалюти на міжбанку НБУ пов'язують з низкою факторів, серед яких: зниження цін на металопродукцію, що є основою українського експорту; поглиблення світової фінансової кризи та дефіцит ліквідності на міжнародних ринках; невизначеність ціни на газ для України на 2009 і наступні роки; невизначеність динаміки платіжного балансу.
Золотовалютні резерви НБУ у вересні скоротилися на 516,7 млн. доларів до 37,53 млрд. доларів.
На динаміку резервів у вересні, крім інтервенцій НБУ на міжбанку, вплинули планові платежі з обслуговування зовнішнього державного боргу (180 млн. доларів) і негативна курсова різниця, що виникла внаслідок знецінювання основних світових валют відносно долара.
"Обсяг міжнародних резервів дозволяє фінансувати майбутній імпорт товарів і послуг протягом 3,7 місяців, він (обсяг резервів) на 6,8% перевищує монетарну базу", - говориться в повідомленні.
На думку НБУ, такі показники свідчать про запас міцності, достатній для нівелювання валютних хвилювань на ринку та мінімізації небажаних курсових рухів гривні.
Як повідомлялося, за січень-вересень золотовалютні резерви НБУ виросли на 15,6%, або на 5,066 млрд. доларів з 32,462 млрд. доларів до 37,528 млрд. доларів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас