Держава торгується з Фірташем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава торгується з Фірташем

Фондовий ринок
538
Найближчим часом вплив держави на ЗАТ "СП "Кримський титан" може відновитися. Фонд держмайна почав переговори з компанією OstChem щодо розблокування роботи наглядової ради компанії. Серед питань, щодо яких сторонам ще потрібно домовлятися,- виплата дивідендів ЗАТ і продовження терміну оренди ГЗК.
Минулого тижня у ФДМ відбулося перше засідання робочої групи, присвячене врегулюванню протиріч між двома акціонерами "Кримського титану" - ФДМ, якому через ДАК "Титан" належить 50%+1 акція ЗАТ, і австрійською компанією OstChem Gmb Дмитра Фірташа, власника інших акцій спільного підприємства.
У лютому поточного року Госпсуд Криму за позовом компанії OstChem прийняв забезпечувальне визначення, яким заборонив скликати і проводити засідання наглядової ради ЗАТ, голосувати і приймати які-небудь рішення, у тому числі заочно. Дане визначення винесене до розгляду справи по суті. По суті ж позивач вимагає визнати недійсним рішення позачергових зборів акціонерів від 25 липня 2006 р. про призначення членів наглядової ради. Із сімох членів не діючої зараз наглядової ради четверо представляють інтереси держави, у тому числі перший заступник ФДМ Віктор Петров - на посаді голови НР, і троє - Олег Никаноров, Сергій Винокуров та Андрій Акименко - інтереси приватного інвестора.
У травні поточного року Севастопольський апеляційний госпсуд відмовив кримській прокуратурі в скасуванні лютневого визначення. Процес оскарження зараз дійшов до Вищого госпсуду. Підприємством керував весь цей час голова правління ЗАТ Олександр Нечаєв, що до свого обрання представляв інтереси RSJ Erste Beteilungs Gmb (попередника OstChem на підприємстві).
"Це привело до того, що з лютого наглядова рада не збиралася, - повідомив член наглядової ради, голова правління ГАК "Титан" Андрій Черненко. - При цьому компанія OstChem неодноразово ігнорувала загальні збори акціонерів". За його словами, правління зараз повністю контролюється німецькою компанією, а наглядова рада була єдиним органом, що міг втрутитися в діяльність "Кримського титану". Відповідно до статуту, НР має право відсторонити голову правління і призначити в.о. до проведення загальних зборів.
Найближчі збори акціонерів скликані на 16 жовтня. Чи відбудуться вони, буде залежати від переговорів із представниками OstChem, які продовжаться на початку поточного тижня. На порядок денний виносилися такі питання, як розподіл прибутку за останні чотири роки, зміни в складі НР і правління.
У прес-службі компанії OstChem сказали, що "проведення зборів акціонерів можливо тільки за наявності об'єктивного аналізу роботи підприємства". У прес-службі Фонду держмайна відзначили, що ведуть роботу з урегулювання питання.
Як повідомляли раніше кілька джерел, обом сторонам є чим зацікавити один одного. Приватизаційне відомство виступає за виплату дивідендів "Кримським титаном". Говорять, що, якщо це відбудеться, питання продовження "Кримському титану" оренди Іршанського ГЗК і Вольногорського ГМК буде не таким важким і довгим. Так, при створенні СП "Кримський титан" Іршанський і Вольногорський комбінати указом президента Леоніда Кучми були віддані в оренду ЗАТ до вересня 2009 р. Обидва підприємства є постачальниками сировини (ільменитового та рутилового концентрату) виробникам титанової продукції, у тому числі в Україні - Запорізькому титано-магнієвому комбінату, самому "Кримському титану", заводу "Сумихімпром".
У прес-службі OstChem стверджують, що "говорити про продовження оренди ГЗК можна буде після того, як ФДМ дасть оцінку ефективності OstChem як орендодавця і проведе аналіз перспектив розвитку цих підприємств у рамках Групи OstChem, і самостійно, без інвестицій". При цьому в компанії відзначають, що зацікавлені в продовженні оренди.
У Мінпромполітики сказали, що відомство виступає проти цього і що представник міністерства, що ввійшов до складу відповідної робочої групи, одержав інструкції голосувати проти. Одна із причин - продовження оренди ГЗК "Кримському титану" утруднить створення під державним началом титанової корпорації, що проробляється зараз у міністерстві.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас