Sarmatia і Grupa Lotos підтвердили зацікавленість в проекті "Одеса-Броди" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Sarmatia і Grupa Lotos підтвердили зацікавленість в проекті "Одеса-Броди"

Енергетика
157
Міжнародна компанія Sarmatia і польська Grupa Lotos, яка володіє НПЗ в Гданьську, підтвердили зацікавленість в проекті постачань каспійської нафті системою "Одеса-Броди".
Про це повідомили РБК-Україна в урядовій комісії з питань забезпечення ефективного використання системи магістральних нафтопроводів за підсумками засідання.
ВАТ "Укртранснафта" доручено продовжити переговори із зацікавленими сторонами.
В той же час в комісії відзначили, що ВАТ "Укрнафта" поки не відповіло на зауваження ВАТ "Укртранснафта" щодо проекту контракту на використання нафтопроводу "Одеса-Броди", зокрема щодо гарантій постачань нафти, використання нафтотерміналів і заборони на продаж прав на цей маршрут без згоди "Укртранснафти".
Що стосується західно-українських НПЗ, то вони не надали розрахунків щодо економічної ефективності переробки каспійської нафти.
Відзначимо, 7 жовтня ц.р. перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов повідомив, що уряд працює над здійсненням експлуатації нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному напрямі. Він підкреслив, що питанням, вирішення якого необхідне для реалізації даного проекту, є постачання відповідних об'ємів нафти.
У свою чергу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що уряд підтримує аверсне використання нафтопроводу і веде переговори з країнами, зацікавленими в цьому проекті.
Як повідомлялося, 15 серпня ц.р. Президент України Віктор Ющенко підписав указ "Про вирішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 липня 2008 року "Про невідкладні заходи по забезпеченню роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" в проектному напрямі". Згідно з документом, міжвідомчій робочій групі з питань забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" в проектному (аверсному) напрямі доручено допрацювати разом з відкритим акціонерним суспільством "Укртранснафта" пропозиції щодо умов надання комплексу послуг з транспортування нафти нафтопроводом "Одеса-Броди".
Нагадаємо, 22 травня ц.р. В.Ющенко підписав указ "Про забезпечення роботи нафтопроводу Одеса-Броди в проектному напрямі". На засіданні РНБО 28 липня ц.р. була визнана незадовільною робота Кабінету міністрів по забезпеченню аверсної роботи нафтопроводу "Одеса–Броди".
Магістральний нафтопровід "Одеса-Броди" був побудований в 2001 р. Протягом декількох років він не використовувався. В кінці червня 2004 р. уряд України дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі. Всього за час роботи реверсного маршруту (з вересня 2004 р. станом на 31 грудня 2007 р.), по ньому було прокачано 19,276 млн т сировини.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас