НБУ може накласти мораторій на дострокове розірвання депозитних договорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може накласти мораторій на дострокове розірвання депозитних договорів

Кредит&Депозит
9047
НБУ може накласти мораторій на дострокове розірвання депозитних договорів. Така можливість обговорювалася на засіданні правління НБУ.
Про це РБК-Україна повідомило джерело в одному з комерційних банків.
Термін можливого мораторію - 6 місяців. Це рішення пов'язане з "панічними настроями" населення, які викликані ситуацією з "Промінвестбанком", сказало джерело.
Відзначимо, 7 жовтня ц.р. Рада Національного банку України (НБУ) запропонувала збільшити розмір компенсації по депозитах з фонду гарантування внесків з 50 тис. грн до 100 тис. грн.
За словами голови ради НБУ Петра Порошенко, рада Нацбанку направила відповідні рекомендації правлінню. Голова ради НБУ відзначив, що сума гарантування внеску в 50 тис. грн покриває потреби 90% вкладників українських банків. "Проте, ми вважаємо за доцільне збільшити цю суму, і ставимо про це питання перед правлінням", - сказав він.
Також НБУ виділив "Промінвестбанку" 2 млрд грн з 5 млрд грн, передбачених на рефінансування, повідомив голова ради НБУ. Він уточнив, що на 2 млрд грн "практично завершена процедура" оформлення застави. Він також спростував інформацію про те, що НБУ нібито заморозив подальше виділення засобів "Промінвестбанку". Голова ради НБУ також виразив упевненість, що надалі, у разі повторення ситуації з "Промінвестабанком" з яким-небудь іншим комерційним банком України, правоохоронні органи швидше на це реагуватимуть.
У зв'язку із зверненням ЗАТ "Промінвестбанк" Служба безпеки України почала відповідну перевірку з метою встановлення замовників протиправних дій щодо осіб, які під прикриттям брехливої кампанії, інспірованої ззовні, зробили спробу привласнити незаконним способом активи банку. У зв'язку з ситуацією навколо "Промінвестбанку" СБУ в співпраці з Генеральною прокуратурою прийматиме всі передбачені законом заходи для захисту фінансової стабільності і безпеки внесків фізичних і юридичних осіб цієї фінансової установи.
Раніше повідомлялося, що в результаті тривалого конфлікту між акціонерами "Промінвестбанку" був спровокований стрімкий відтік засобів з депозитних рахунків фізичних осіб.
Нагадаємо, максимальна сума компенсації у разі банкрутства банку складає 50 тис. грн. Розмір цієї компенсації був запропонований в квітні 2007 р. членом парламентського комітету з питань фінансів і банківської справи Станіславом Аржевітіним.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас