Ющенко відчитає Стельмаха — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко відчитає Стельмаха

Валюта
4906
Сьогодні голова Нацбанку Володимир Стельмах повинен відзвітувати перед президентом Віктором Ющенком про ситуацію на фінансовому ринку. Глава держави має намір зажадати від пана Стельмаха підтримати банки, збити ажіотаж на валютному ринку та активізувати кредитування економіки.
Розмова Віктора Ющенка і Володимира Стельмаха обіцяє бути непростою - інертність поведінки НБУ при перших курсових сплесках на міжбанківському валютному ринку в середині вересня привела до різкого зростання долара - до 5,8 грн./$1 у пікові моменти. Тільки починаючи з минулої п'ятниці регулятор провів три інтервенції на міжбанку, продавши в цілому $525 млн. Однак на хвилі паніки на валютному ринку це не допомогло повернути курс у рамки коридору, і вчора міжбанк коливався біля позначки 5,6-5,65 грн./$1.
Щоб збити ажіотаж, регулятор учора виставив на продаж $475 млн. за курсом 5,00 грн./$1 - у межах 70% від ліміту банків. У результаті торгів на міжбанківському ринку курс долара опустився до рівня 5 грн./$1, але навіть це не зробить розмову Володимира Семеновича з Віктором Андрійовичем легкою.
Криза довіри в банківській системі породила закриття лімітів взаємного кредитування і стрибок цін на кредити овернайт до 30% річних. Це ще більше ускладнює життя банкам, перед якими стоїть необхідність погашати зовнішні позики (на $1,4 млрд. до кінця року). Кредитування економіки в умовах, коли всі ресурси направляються на покупку валюти на міжбанківському ринку, неможливо.
Цим і пояснюється зростаючий попит банків на довгі кредити НБУ. Приміром, банк "Фінанси та кредит" залучив у НБУ 220 млн. грн. на кредитування юридичних осіб. На такі ж цілі гроші в Нацбанку попросив й Альфа-банк. Щоб припинити таку практику, глава держави має намір зажадати від голови НБУ ослаблення монетарної політики і більш активної підтримки ліквідності банківської системи в умовах грошового дефіциту.
Нацбанк повинен взяти на себе зобов'язання усунути перекіс між офіційним і міжбанківським курсом за рахунок більш активних інтервенцій на міжбанку, а також продати валюту з резервів банкам, що потребують коштів на погашення своїх позик.
Тим часом на підтримку курсу на ринку Нацбанк може виділити не так вже й багато грошей. Щоб задовольнити найбільш жорсткий критерій достатності резервів (покриття критичного імпорту), резерви НБУ повинні перевищувати $29,5 млрд. Таким чином, цього року на підтримку платоспроможності банків центробанк може виділити до $7,5 млрд. Виходячи з потреб боргового рефінансування (зобов'язання банків - $1,4 млрд., інших юросіб - $3,5 млрд.), на збереження стабільності на валютному ринку і підтримка апетитів імпортерів у НБУ залишається біля $2 млрд.
Така розплата за жорстку монетарну політику, що із завзятістю та наполегливістю проводили НБУ і Мінфін у першому півріччі. Нагадаємо, тоді курс долара опускався на міжбанку до 4,5 грн./$1, а Нацбанк відмовлявся поповнювати резерви. Нині очікувати припливу іноземних інвестицій у країну, які могли б задовольнити попит підприємств і банків на валюту, не доводиться. Зниження ставок провідних світових центральних банків виявилося в новому кризовому тренді. Стрибок прибутковості казначейських облігацій США та зростання ставки Libor до 5,35% показують, що інвестори прагнуть пересидіти кризу в готівці, а не кредитувати і вкладати гроші на тривалі строки.
Незважаючи на це, у Національному банку очікують припливу валюти на ринок. Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов заявив, що у зв'язку зі скороченням банківського кредитування, багато позичальників-експортерів не зможуть рефінансувати свої гривневі зобов'язання і будуть змушені продавати валюту із зовнішніх і внутрішніх резервів. Крім того, чиновник очікує серйозних надходжень валюти на ринок під вибори. "Упевнений, це дозволить збити ажіотаж на валютному ринку і повернути курс у звичні рамки", - переконаний Шаповалов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас