Банки не поділяться зі скарбницею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не поділяться зі скарбницею

Казна та Політика
2269
Як стало відомо "ЭИ", банки активно направляють прибуток у резерви. У результаті вже в 2009 р. ДПАУ очікує серйозна недоїмка податків по фінансовому секторі.
Першим оголосив про зниження прибутку в третьому кварталі Кредобанк. За словами голови правління банку Івана Феськіва, збори акціонерів вирішили направити в резерви більше $9 млн., і в результаті банк показав негативний прибуток за підсумками трьох кварталів.
Таким чином, банк готується до економічної кризи і можливого погіршення якості кредитного портфеля. "За рахунок резервів ми будемо готові покрити можливі неповернення по кредитах, які можуть виникнути внаслідок економічної кризи", - відзначив радник голови правління Олексій Хміль.
Багато інших банків теж почали активно протидіяти зростанню негативної заборгованості. Зокрема, банк "Фінанси та кредит" запропонував своїм клієнтам погашати валютні кредити за курсом 5,25 грн. / $1. Якщо банк не має запасу валюти, купленої влітку за низьким курсом, то така операція зменшить його доходи (курси на міжбанківському ринку - 5,6-5,65 грн. / $1).
Банкіри відзначають, що підготовка до погіршення якості портфеля незабаром стане стандартом ведення бізнесу. Частка негативно класифікованих кредитів в Україні різко збільшувалася і зараз досягає 19%. Уповільнення темпів зросту кредитування більш ніж утричі за підсумками року (Нацбанк прогнозує приріст на рівні 30-35%) приведе до різкого збільшення частки негативно класифікованих кредитів у портфелі. Причому не тільки у відносних, але й абсолютних значеннях - проблеми з погашенням позик обіцяють наростати у зв'язку зі збільшенням курсу долара і під впливом інфляції, що з'їдає вільні доходи позичальників.
У зв'язку із цим багато банків будуть змушені нарощувати обсяги резервів, знижуючи базу оподатковування. Втім, така поведінка можлива тільки при достатній прибутковості і розумінні високої ймовірності погіршення свого кредитного портфеля. "Щоб створювати резерви, треба багато заробляти. А цього від системи в нинішньому стані очікувати складно. Нульового прибутку ми не очікуємо, однак він, безсумнівно, знизиться", - говорить перший заступник голови правління "Ощадбанку Росії" Владислав Кравець.
Уповільнення темпів зростання прибутковості українських банків видно з результатів третього кварталу - прибутковість статутного капіталу скоротилася з 14,93% на початок року до 9,54% на 1 жовтня. Якщо темпи зниження прибутковості банків збережуться, уже до середини наступного року фіскальні збори з фінансового сектора почнуть різко скорочуватися.
З огляду на те, що різке зростання курсу долара на міжбанківському ринку повинно привести до уповільнення темпів зростання імпортних зборів, цілком можливо, що в найближчому майбутньому Мінфін ініціює питання внесення змін у бюджет і податкове законодавство, щоб забрати в банків можливість скорочувати валовий дохід на обсяг сформованих резервів. Сума надходжень у бюджет у результаті такого маневру, за оцінками Мінфіну, складе 0,8-1 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас