Антимонопольний комітет України вимагає зниження цін на пальне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольний комітет України вимагає зниження цін на пальне

Енергетика
852
Антимонопольний комітет України (АМКУ) закликає вітчизняних нафтотрейдерів адекватно відреагувати на зниження вартості нафти на світовому ринку і знизити роздрібні ціни на пальне.
"Ми закликаємо операторів ринку нафтопродуктів не затягувати зі зниженням цін, а адекватно відреагувати на ринкову ситуацію", - цитує прес-служба АМКУ в.о. голови комітету Олександра Мельниченка в повідомленні в четвер.
За даними АМКУ, тільки у вересні світові ціни на нафту знизилися на 13%, і зниження продовжилося в жовтні.
Комітет також відзначає, що Росія знизила вивізне мито на нафту та нафтопродукти на 6,5% і 6% відповідно, що також є підставою для перегляду вітчизняними нафтотрейдерами роздрібних цін на пальне.
"Сьогодні є всі підстави для того, щоб вартість пального відповідно знизилася, і це повинен реально відчути кожен українець. Антимонопольний комітет "тримає руку на пульсі", і я прошу нафтотрейдерів пам'ятати це", - підкреслив О.Мельниченко.
АМКУ нагадує, що органи комітету цього року розглянули близько 30 справ про порушення конкурентного законодавства на ринках нафтопродуктів і притягли до відповідальності понад 300 операторів.
За даними Мінекономіки, у вересні дизпаливо на АЗС України подешевшало на 4,2%, бензин А-76 - на 5,4%, А-95 - на 6,3%, однак у жовтні зниження цін припинилося, а в цілому з початку року роздрібні ціни на дизпаливо в країні виросли на 26,8%, бензин А-76 - на 13,6%, А-95 - на 16%.
Вартість нафти в жовтні впала нижче $90 за барель, тоді як у вересні вона в середньому становила близько $97 за барель.
Оператори нафторинку пояснюють запізнення в зниженні роздрібних цін тим, що не закуповували нафту та нафтопродукти по місячних контрактах. Крім того, вони вказують на різку девальвацію гривні на міжбанківському валютному ринку, що за останній місяць досягла майже 20%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас