Експерт: В Україні нема механізму повернення інвестицій в газорозподільні мережі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні нема механізму повернення інвестицій в газорозподільні мережі

Енергетика
267
Генеральний директор ТОВ "Газекс-Україна" Віталій Дем’янюк заявляє, що в Україні відсутній механізм повернення інвестицій у газорозподільні мережі.
"Після вересневого підвищення тарифу на транспортування, що покрило тільки підвищення зарплат і компенсацію виробничих втрат газу, його структура стала ще більш недосконалою", - сказав він.
За словами Дем’янюка, "відсоток коштів на забезпечення ремонтних робіт став ще меншим". Проте, "газорозподільні підприємства роблять все можливе, щоб споживач почував себе впевнено, хоча це формує нам збитки".
"Сьогодні "Нафтогаз України" уже розуміє, що тарифи в системі тарифоутворення в країні повинні бути доведені до економічно обґрунтованих, оскільки нинішня ситуація не дозволяє підняти ліквідність не тільки наших підприємств, але й дочірніх компаній самого держхолдингу. І це досить позитивна тенденція. Але разом із цим необхідно продовжувати рух, а не зупинятися на півзаходах", - підкреслив керівник "Газекс-Україна".
"На жаль, поки немає позитивних тенденцій по інвестиціях у галузь», - відзначив він. «Механізм повернення інвестицій відсутній у принципі! А це саме класична функція держави та регулятора створити умови для залучення інвестицій і гарантувати їхнє повернення тарифними або нетарифними методами", - додав Віталій Дем’янюк.
За його словами, "немає і зрозумілих правил, на підставі яких будуть експлуатуватися державні газорозподільні мережі в майбутньому. Держава, з мого погляду, повинна вказати напрямок руху, у тому числі і приватному бізнесу. Адже ми не просимо в держави грошей, ми просимо створити правила гри, що дозволяють вкладати інвестиції і, безумовно, повертати їх із прийнятним рівнем рентабельності".
"Україна практично єдина з європейських країн, що адміністративно втримує економічно необґрунтований тариф на транспортування газу по газорозподільних мережах", - підкреслив Дем’янюк.
Розподільні газові мережі, які є державною власністю, в 2001 році, відповідно до договору із ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України", були передані облгазам у користування. Загальна довжина українських газорозподільних мереж становить більше 300 тисяч кілометрів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас