Банки змінили долар на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки змінили долар на гривню

Валюта
22162
Національний банк надав підтримку 23 банкам, що зазнають проблеми з ліквідністю. За відомостями "ЭИ", однією з умов підтримки ліквідності банків стало зниження ними котирувань по валютах на міжбанку. Разом з інтервенцією Нацбанку це дозволило зміцнити курс гривні до 5,45 грн./$1.
У цілому НБУ надав низці комерційних банків рефінансування на суму 3,17 млрд. грн. для виконання своїх зобов'язань. Тендер з підтримки ліквідності можна назвати екстреним - звичайно він проводиться на 13-й день місяця. Усього в Нацбанк надійшло 25 заявок на одержання позик, з яких усього дві були відхилені. Кредити надані на термін до 300-365 днів під 12% річних.
За даними "ЭИ", найбільші кредити під заставу портфеля юросіб одержали "Родовід Банк" і "Надра Банк". У прес-службі "Родовід Банку" підтвердили одержання рефінансування в сумі 289 млн. грн. "Надра Банк" одержав 1,5 млрд. грн. для рефінансування синдикованого кредиту на $130 млн. Актив-банк одержав 100 млн. грн., банк "Фінансова ініціатива" - 70 млн. грн. Великі позики в НБУ просили так само Альфа-банк, Кредитпромбанк і "Фінанси та кредит".
Банкам, що одержали ресурси НБУ і планують направити їх на погашення своїх валютних зобов'язань, доведеться зазнати серйозних витрат на обмін гривні на долар (операція своп). На міжбанківському ринку різниця між місячним кредитом у гривні і доларах становить 15-20%. Таким чином, підтримка обійдеться банкам дуже дорого - до 37% річних.
Одночасно регулятор звернувся до банків з телеграмою, у якій зажадав скоротити спред між міжбанківським і готівковим курсом долара. У неофіційних бесідах дилери комбанків розповіли, що найбільш завзяті скарбники одержали попередження з Нацбанку. "Пообіцяли, що, якщо будемо виставляти "спекулятивні котирування", не будуть погоджувати заступників голови і знайдуть спосіб обмежити перелік операцій за валютною ліцензією", - поділився один з дилерів.
До 16.00, коли курс долара на міжбанку становив 5,6189 грн./$1, на ринок з інтервенцією вийшов НБУ. Він продавав валюту всім охочим в межах 47,5% від відкритих лімітів. Це дозволило валютному ринку опуститися до позначки до 5,4-5,5 грн./$1.
На думку експертів, курс продовжить повертатися до колишніх значень. "Природа підвищеного попиту на валюту була проста: нерезиденти закінчували виводити свої капітали, а експортери намагалися притримати валютний виторг, щоб продати її подорожче. Нацбанк вийшов з інтервенціями вчасно, коли банкам та їхнім клієнтам уже необхідна гривня. Думаю, курс гривні буде знижуватися до межі курсового коридору", - говорить голова правління "Надра Банку" Ігор Гіленко.
"Об'єктивний курс (на міжбанку) повинен бути не вище 5 грн./$1. Об'єктивно, з урахуванням ситуації в іноземних донорів, - у рамках 4,8-5 грн./$1", - заявив учора голова НБУ Володимир Стельмах, пообіцявши "мільярдні інтервенції, якщо знадобиться".
По схожому шляху до останнього часу йшла і Росія. За останні сім місяців центробанк РФ витратив більше $41 млрд. на підтримку курсу рубля, однак і це не втримало російську валюту від падіння.
Іноземні інвестори також не вірять у можливість Нацбанку повернути курс до позначки 4,8-5 грн./$1. Безпоставкові форварди (NDF) на курс гривні на лондонському ринку вчора не відреагували на інтервенцію НБУ і залишилися на рівні 6-6,1 грн./$1. Причому охочих продавати не було.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас