ПФТС взяла відгул — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС взяла відгул

Фондовий ринок
1585
Учора вперше в історії українського фондового ринку біржа ПФТС не відкрила торги, пославшись на високу ймовірність виникнення цінової нестабільності та різкого падіння котирувань акцій. Рішення було прийнято відповідно до правил ПФТС, але учасники ринку виступили проти нього. На їхню думку, підстав для того, щоб забороняти біржову торгівлю, не було, і такі рішення повинні прийматися радою біржі.
Учора о 10.45 керівництво біржі ПФТС повідомило торговцям цінними паперами, що торги на майданчику будуть припинені з 10.55 до 17.00 (торговельна сесія починається об 11.00). Біржа повинна відкритися в четвер, а значення індексу ПФТС за підсумками середи буде таким же, як і у вівторок, коли індекс впав на 8,15%,- 319,67 пункту. "Торги вчора навіть не почалися", - сказала брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко.
Рішення було прийнято на основі "Правил фондової біржі ПФТС", які передбачають, що біржа може припиняти торги у випадку виникнення надзвичайних обставин або високої ймовірності їхньої появи.
Серед надзвичайних обставин (п. 1 розділу 13) у правилах ПФТС указуються воєнні дії, масові безлади, диверсія, ембарго, пожежі, повені, вибухи, страйки, збої електропостачання або обладнання. Учора нічого подібного трейдери на біржі не помітили. На ПФТС повідомили, що вони керувалися п. 2 розділу 13. У ньому говориться, що біржа має право зупинити торги, про що повинна повідомити торговцям. "Зараз є загроза цінової нестабільності, що може бути викликана негативною ситуацією в Азії і Росії", - пояснили на біржі. Рішення про зупинку торгів прийняв президент біржі Ірина Зоря.
Тільки п. 4 розділу 13 містить легітимне обґрунтування дій ПФТС: "Окремим випадком надзвичайних обставин є ситуація цінової нестабільності". Раніше біржа ПФТС зупиняла торги тільки за фактом цінової нестабільності: мінімум на годину, максимум на 3 години 15 хвилин - на день, коли індекс ПФТС впав на рекордні 14% .
Учасники ринку негативно сприйняли ініціативу Ірини Зорі. За словами заступника директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Дениса Мацуєва, приймати таке рішення повинні рада біржі і торговці: "Брокери відповідальні перед своїми клієнтами та інвесторами, які втратили вигоду, не маючи можливості продати або купити акції". "Емоції взяли гору над здоровим глуздом, тому й зупинили торги", - вважає генеральний директор ФК "Сократ" Володимир Пономаренко. Заступник директора з торгівлі акціями ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко розповів, що до відкриття сесії на ринку було укладено всього шість угод і тільки дві з них показали мінус: "Це (закриття торгів.) суб'єктивне рішення керівництва біржі, без врахування інтересів інших учасників".
Для прийняття такого рішення біржа повинна була запустити торги і вже за фактом цінової нестабільності закривати їх. "Формально це неправильно. Потрібно було відкрити торги та побачити цю цінову нестабільність", - упевнений пан Грищенко. З ним погоджується Денис Мацуєв: за його словами, підстав для закриття біржі не було - жодного значної форс-мажорної обставини в економіці країни або політичній ситуації, які виправдали б такий крок, не спостерігалося. Іншої думки дотримується президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко: "Я знаю, що багатьом це не подобається, але поки це єдиний вихід. Я б взагалі відключив біржу на весь тиждень". Він відзначає, що зараз на фондовому ринку занадто велика невизначеність, і на даний момент рішення про продаж акцій приймаються інвесторами та учасниками ринку скоріше емоційно, ніж раціонально. Незважаючи на закриття ПФТС, торги велися поза біржею.
За словами торговців, здійснювалися угоди з ліквідними паперами - "Центренерго", "Західенерго", Єнакіївського метзаводу, Алчевського меткомбінату, "Укрнафти". "У порівнянні з позаминулим днем угоди укладалися на більш низьких рівнях", - відзначає трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Заводовський. Учасники ринку весь день вели переговори з адміністрацією ПФТС про поновлення торгів, але до кінця дня термінал так і не був включений. Не змогли працювати і торговці російського ринку - індекс ММВБ у першу хвилину торгів впав на 11,47%, і біржу відразу ж закрили на цілий день; пізніше була закрита і РТС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас