Експерт: Газова безпека українців коштує 3 мільярди доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Газова безпека українців коштує 3 мільярди доларів

Енергетика
768
Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) України варто продовжити приведення тарифів газорозподільних організацій (ГРО) на транспортування природного газу до економічно обґрунтованого рівня, вважає генеральний директор ТОВ "Газекс-Україна" (Київ) Віталій Дем’янюк.
"Нинішня структура транспортного тарифу не враховує кошти, для ремонту і підтримки газорозподільних мереж України в безпечному стані. Загальний рівень зношування мереж становить 55-60%, десята частина зношена повністю. В 2007 році на мережах зафіксовано більше 12 тисяч аварійних ситуацій. Сформовані обставини без перебільшення близькі до техногенної катастрофи", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
Голова керуючої компанії відзначив, що держава, що володіє більшістю об'єктів газорозподільної системи, в найближчі 10 років повинна буде оновити 50% інфраструктури, для чого, за експертними оцінками, необхідно як мінімум 3 мільярди доларів.
Включення комісією в тарифи ГРО додаткових витрат на заміну застарілого обладнання і проведення ремонтів, на думку Віталія Дем’янюка, дозволить підвищити безпеку роботи газорозподільних мереж і використання природного газу в побуті населенням.
Він відзначив, що тарифи - єдине джерело доходів ГРО.
"У ГРО просто немає інших джерел коштів, крім тарифів. Ми можемо залучати, і залучаємо кредитні ресурси. На сьогоднішній день ГРО мають досить серйозні кредитні портфелі, але кредитні портфелі повинні обслуговуватися, а таке можливо тільки, якщо витрати на обслуговування кредитів будуть передбачені в тарифах", - пояснив голова "Газекс-Україна".
Віталій Дем’янюк вважає, що акціонери ГРО не квапляться інвестувати з газорозподільні мережі, тому що чинні тарифи на послуги із транспортування природного газу не передбачають повернення коштів, вкладених в об'єкти, які фактично продовжують залишатися власністю держави.
"Інвестиції мають дві властивості - платність і зворотність. Щоб інвестиції поверталися, тариф повинен передбачати інвестиційну складову", - сказав він.
Голова "Газекс-Україна" також висловився за зміну існуючої системи оплати послуг із транспортування природного газу розподільними трубопроводами, коли споживач оплачує ці послуги власникові ресурсу, що уже у свою чергу розраховується із ГРО.
"На наш погляд споживач повинен оплачувати послуги тому, хто ці послуги надає, а саме газорозподільним організаціям", - сказав Віталій Дем’янюк.
ГРО в Україні не є власниками більшості газорозподільних мереж, а лише обслуговують їх. Власником мереж є держава в особі Фонду державного майна.
Як повідомлялося, НКРЕ останній раз переглянула тарифи ГРО на транспортування і постачання природного газу в серпні 2008 року після того, як трудові колективи цих підприємств почали безстрокову акцію протесту і пригрозили призупинити газопостачання споживачів.
Переглянуті тарифи передбачають лише збільшення заробітної плати персоналу ГРО і зростання витрат на придбання імпортного газу, що постійно дорожчає, що організації використовують на виробничо-технологічні потреби.
"Газекс-Україна" управляє ВАТ "Дніпрогаз", ВАТ "Донецькміськгаз", ВАТ "Криворіжгаз", ВАТ "Харківміськгаз" і ВАТ "Харіківгаз".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас