"Газпром" просуває свою продукцію — Finance.ua

"Газпром" просуває свою продукцію

Енергетика
447
Учора "Газпром" запропонував Україні поставляти російський, а не середньоазіатський газ. Тільки в такий спосіб вартість палива для України може бути нижчою від ринкової, про що минулого тижня домовилися глави урядів двох країн. В обмін російська монополія зажадає сприяння в покупці активів на українському ринку, упевнені його учасники.
"Газпром" допускає можливість постачання в Україну російського газу замість середньоазіатського, повідомив учора директор ТОВ "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський. "Меморандум, підписаний між прем'єр-міністрами України і Росії 2 жовтня, передбачає, що Україні буде відведений період для переходу на європейські ціни, - нагадав пан Подмишальський. - Швидше за все, буде розглядатися можливість постачання в Україну російського газу, а центральноазіатський піде в Європу".
Відповідно до підписаного "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" меморандуму, Україна зобов'язалася через три роки перейти на ринкові ціни на газ в обмін на його прямі поставки. При цьому на найближчі три роки для України буде введений понижуючий коефіцієнт до європейської ціни. Розмір знижки буде предметом переговорів, але джерело в "Газпромі" учора повідомило, що дисконт навряд чи перевищить 25%.
Україна щорічно імпортує близько 50 млрд кубометрів газу, з яких 42 млрд кубометрів - паливо туркменського походження, інше - з Узбекистану і Казахстану. На початку 2008 року через перебої з постачаннями палива із середньоазіатських держав Україна споживала російський газ. Вартість природного газу для європейських споживачів найближчим часом досягне $500 за тисячу кубометрів. І якщо відняти із цієї суми вартість транспортування і 25-процентну знижку, газ для України обійдеться в $270-280 за тисячу кубометрів, говорить аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. "Це значно менше, ніж ті $400 за тисячу кубометрів, які Україна одержала б у випадку покупки середньоазіатського газу", - відзначає генеральний директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.
Втім, голова правління Центру прикладних досліджень "Пента" Володимир Фесенко переконаний, що Росія не погодилася б на настільки істотну знижку без значних політичних поступок з боку Юлії Тимошенко. Він нагадує, що дотепер головною вимогою російського уряду до України було продовження угоди про оренду бази Чорноморського флоту в Севастополі після 2017 року. Крім того, "Газпром" міг надати Україні знижку в обмін на гарантії щодо придбання активів у країні, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський.
За його словами, російський монополіст неодноразово заявляв про інтерес до українських родовищ, розташованих на шельфі Чорного та Азовського морів, і газорозподільних компаній (облгазів). "Юлії Тимошенко досить було гарантувати компанії сприяння в покупці цих активів, щоб одержати знижку. Так, у свій час уже вчинили Польща і Словаччина", - говорить генеральний директор Magyar GT (торгує газом та електроенергією) Янош Петефі. Нагадаємо, раніше в обмін на поступове підвищення цін на газ "Газпром" уже одержав право приватизувати 50% словацької нафтогазової компанії SPP і кілька газорозподільних активів Польщі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас