Бернанке дає сигнал про готовність знижувати ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке дає сигнал про готовність знижувати ставки

Валюта
1039
Голова Федерального резерву Бен Бернанке дав зрозуміти у вівторок, що американський ЦБ готовий знизити процентні ставки, щоб підтримати економіку США в умовах зниження доступності кредитів, повідомляє агентство Bloomberg.
Світова фінансова система перебуває в стані "надзвичайної напруженості", і це може зробити сильний негативний вплив на економіку, сказав він, виступаючи у Вашингтоні.
"Федеральному резерву потрібно буде вивчити, чи відповідає поточний курс його монетарній політиці (сформованій ситуації)", - сказав Б.Бернанке.
Він заявив, що перспективи економіки США погіршуються, ризики уповільнення зростання підсилилися. Що ж стосується інфляції, то, на його думку, тут ситуація, навпаки, поліпшується, "хоча й залишається невизначеною".
Уповільнення економіки поширилося за межі житлового сектора, значно знизився споживчий попит, утруднений доступ домогосподарств і компаній до кредитів.
У вівторок із традиційним 3-тижневим лагом був опублікований протокол останнього засідання Комітету відкритих ринків. Цього разу, з огляду на різку зміну ситуації на ринку з 16 вересня, він не привернув до себе особливої уваги.
Відповідно до протоколу, керівники американського ЦБ 16 вересня констатували зниження інфляційних ризиків через зменшення цін на сировину, зміцнення долара, загальне погіршення економічної кон'юнктури.
ФРС уживає зараз безпрецедентні кроки для підтримки ринку і його учасників. У вівторок воно заявило про готовність купувати короткострокові незабезпечені зобов'язання прямо в компаній-емітентів (останній раз такі кроки ЦБ уживав у часи Великої депресії), щоб зберегти доступ компаній до кредитів.
Обсяг уливань Федерального резерву у фінансову систему вже перевищив $1 трлн.
Багато учасників ринку вважають, що в нинішній ситуації ФРС може піти на зниження базової ставки навіть на 1 процентний пункт - до 1%.
Причому з імовірністю до 50% рішення про зниження може бути прийнято ще до 28-29 жовтня, коли пройде чергове засідання Комітету відкритих ринків.
Ф'ючерси показують 100% упевненість ринку, що ставка ФРС буде знижена до кінця жовтня хоча б на півпроцента, шанси на зменшення вартості кредитів на 0,75 процентного пункту у вівторок оцінювалися на рівні 40%.
Після різкого зниження ставки у ФРС не залишиться, однак, ніякої реальної можливості далі використовувати цей механізм для підтримки ділової активності. При цьому досвід Японії показує, що навіть зменшення вартості грошей ЦБ майже до нуля не є панацеєю.
Ринок також чекає, що за підсумками сесії МВФ, що почнеться наприкінці тижня, ЦБ різних країн уживуть скоординованих заходів для підтримки довіри на ринку.
Бернанке пообіцяв у вівторок, що незабаром запрацює програма викупу неліквідних активів.
Виступ Бернанке, витриманий в традиційній академічній манері, не зміг, однак, вселити оптимізм в інвесторів. Зниження індексів підсилилося й індекс S&P 500 упав у підсумку на 5,7%, Dow Jones Industrial Average втратив 5,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас