"Чорні" дні почастішали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Чорні" дні почастішали

Фондовий ринок
2696
Бажання торговців розпродати цінні папери за викидними цінами вчора закінчилося обвалом індексу ПФТС на 8,15%, що стало другим рекордним падінням в історії українського фондового ринку. Подальші рухи індексу будуть залежати від ефективності витрати $350 млрд, уже виділених урядом США на стабілізацію фінансового ринку, і від можливого зниження дисконтних ставок центробанків. Втім, сьогодні може бути затишшя, а ринок навіть трохи виросте, сподіваються брокери.
Масовані розпродажі, що почалися в понеділок, торговцями акцій українських підприємств учора продовжилися на ПФТС із потроєною силою. Індекс біржі ПФТС впав на 8,15%, або 28,35 пункту - до 319,67 пунктів, у такий спосіб вписавши у свій літопис "чорний вівторок". Це стало другим найбільшим в історії біржі падінням - після обвалу індексу на 14,09% менше місяця тому (див. Ъ від 17 вересня). За два дні індекс втратив уже 14,67%, або 54,96 пункту. Обсяг торгів акціями збільшився майже в три рази - з 5,68 млн грн до 15,34 млн грн. Кількість угод також пропорційно виросла - до 278.
Торги на біржі із самого ранку почалися з розпродажів. Як розповів голова торговельного департаменту ІК Astrum Investment Management Олег Шипанюк, найбільша кількість продажів бути по паперах металургійного і банківського секторів: "Падало все, що можна було продати". Слід зазначити, що ці галузі першими потрапили під удар світової фінансової кризи.
У зв'язку з фактором цінової нестабільності з 11.41 до 12.18 по черзі припинялися торги по акціях "Азовсталі" (падіння за підсумками дня на 12,27%), Єнакіївського метзаводу (9,09%), "Райффайзен Банк Аваль" (18,67%), "Укрнафти" (7,29%), Укрсоцбанку (13,71%), Авдієвського коксохіму (9,46%) і Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (18,44%). Втім, це не змогло зупинити торговців, і о 13.00 ПФТС була змушена закрити торги до кінця дня. Однак о 15.30 торги несподівано відновилися.
За словами голови аналітичного відділу керуючої компанії "Аврора" Вадима Янковського, обвал ринку став наслідком стрімкого зниження котирувань акцій на провідних світових фондових майданчиках. "Прискорився процес втечі активів по усім світі - виріс попит на безризикові інструменти фіксованої прибутковості. Україна постраждала від цієї втечі сильніше від інших країн", - сказав пан Янковський. Певний тиск на учасників торгів, на думку аналітика Foyil Securities Анастасії Сергієнко, робив фактор пасивної участі російських торговців - біржі РТС і МВБ відкрилися лише о 13.00 за московським часом.
До того ж інвестори по усім світі очікували екстреного зниження дисконтних ставок центральними банками. Але надії не виправдалися - учора центробанк Японії заявив про збереження ставки на рівні 0,5%. А Банк Англії і Центральний банк Європи засідають по четвергах. Незважаючи на прийняття плану порятунку фінансових ринків США і виділення першого траншу на $350 млрд, американські індекси вчора також упали: на 21.15 за київським часом індекс Dow Jones упав на 2,89%, S&P - 3,23%, NASDAQ - 3,72%. За словами Вадима Янковського, багато експертів сходяться на думці, що "план Полсона" не вирішить всіх проблем, які скопилися у фінансовій системі США, і незабаром можуть знадобитися нові екстрені заходи. "Головним є те, наскільки буде ефективний викуп незабезпечених паперів", - вважає брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко.
На думку учасників ринку, поточні рівні цін українських підприємств досягли своїх мінімумів, а тому сьогодні варто очікувати технічного відскоку, якщо на зовнішнім тлі не з'являться чергові негативні новини. Олег Шипанюк розповів, що на біржі є підприємства, капіталізація яких уже дорівнює їхньому річному прибутку. "Можна купити папери цих компаній і відбити гроші в наступному році тільки за рахунок виплати дивідендів", - упевнений він. З огляду на те, що ф'ючерси на індекси США ростуть, пані Назаренко прогнозує і зростання індексу ПФТС: "Розвинені ринки будуть відігравати падіння, і ми не залишимося осторонь".
Втім, є й більш песимістично налаштовані учасники. "Український фондовий ринок страждає від відсутності внутрішньої ліквідності, що штовхає котирування вниз. Вони, не маючи підтримки, просідають усе нижче і нижче. Думаю, що зниження індексу ПФТС продовжиться до рівня 300 пунктів", - вважає Вадим Янковський. Анастасія Сергієнко також не прогнозує зміну тренда до кінця тижня "на тлі тривалого негативу з боку світових фондових майданчиків".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас