Експерти: Курс гривні, можливо, продовжить знижуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Курс гривні, можливо, продовжить знижуватися

Валюта
3263
Курс гривні до долара на міжбанківському валютному ринку продовжить знижуватися на поточному тижні, якщо Національний банк України (НБУ) не почне активних дій і не втрутиться в ситуацію, вважають експерти.
"Без активного втручання НБУ в діяльність українського валютного ринку курс гривня/долар може знизитися до 5,8 грн/$... Головним фактором ослаблення гривні зараз є спекулятивне зростання долара по всіх світових фронтах. Незважаючи на проблеми економіки США, ми бачимо активне повернення доларів в Америку, що приводить до зростання курсу долара", - сказав начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман.
"Курс гривні до долара на міжбанку до кінця поточного тижня може знизитися до 5,6 грн/$ за відсутності інтервенцій НБУ. Ситуація на валютному ринку розвивається під впливом попиту на валюту з боку імпортерів, зокрема "Нафтогазу", і нерезидентів, що виводять кошти. Крім того, позначається зменшення пропозиції (валюти -ред.) від експортерів через падіння цін на метали", - вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
Як повідомлялося, ринкові котирування на міжбанківському валютному ринку України у вівторок вийшли на рівень 5,55-5,6 грн/$, тоді як у понеділок за підсумками торгів курс гривні знизився до 5,31 грн/$.
Експерти вважають, що НБУ доцільно підтримати курс гривні, хоча б незначними інтервенціями.
"У такій ситуації доцільно плавне зниження офіційного курсу до межі коридору (4,85 грн/$ +4%) і незначні виходи на міжбанк із інтервенціями", - відзначив О.Жолудь.
"НБУ повинен згладити валютні коливання, але одночасно не дати спекулятивного прибутку іноземним інвесторам. Тому поточна валютна політика НБУ виглядає адекватною. Як тільки вляжуться пристрасті на світовому валютному ринку і хвиля повернення інвестицій у США схлине, тоді вже НБУ повинен буде повернути ситуацію і курси гривні в нормальне русло, наприклад, проти долара до старого "улюбленого" рівня 5,05 грн/$", - вважає Е.Найман.
При цьому, за його словами, багато в чому розвиток ситуації буде залежати від динаміки експортних цін на металургійну продукцію. "У даний момент ці ціни як і раніше набагато вищі від рівнів початку року, тому кризовою ситуація для торговельного балансу України не є. Але якщо падіння цін продовжиться, то вже в наступному році курс гривні може бути девальвований на 5-10%", - підкреслив він.
Разом з тим експерти розходяться в оцінках наслідків девальвації гривні для банківської системи.
"Банківська система України в цілому від девальвації виграє, тому що має великі доларові кредити населенню, підприємствам. Наприклад, від ревальвації українські банки в цілому зазнали збитків у розмірі кількох сотень мільйонів гривень. Так що зараз ці збитки будуть відіграні", - сказав Е.Найман.
"Наслідком істотної девальвації гривні для банківської системи може стати збільшення ризику дефолтів по зовнішніх боргах", - відзначив О.Жолудь.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас