Будівельний ринок очікують важкі часи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельний ринок очікують важкі часи

Нерухомість
4456
Мінрегіонбуд учора опублікував прогноз вартості будівництва житла на 2009 рік. За даними міністерства, у наступному році собівартість будівництва квадратного метра може вирости на рекордні 23%. Основні фактори подорожчання - збільшення зарплат у галузі та підвищення цін на будматеріали, а також жорсткість умов кредитування, швидше за все, приведуть до повного застою на будівельному ринку в наступному році.
Учора Міністерство регіонального розвитку та будівництва повідомило, що середня прогнозна опосередкована вартість будівництва 1 кв. м житла в Україні в 2009 році складе 5,267 тис. грн. Для Києва встановлене максимальне значення показника - 5,92 тис. грн. Станом на 1 липня опосередкована вартість будівництва 1 кв. м житла по Україні становила 4,341 тис. грн, що на 23% нижче від прогнозного показника на 2009 рік.
Прогнозний показник розраховується один раз на рік і потім щокварталу переглядається на основі фактичних економічних показників. Відзначимо, що із квітня по липень він виріс на 9,5%. У міністерстві пояснили, що таке зростання вартості в наступному році очікується у зв'язку з подорожчанням будівельних і паливно-мастильних матеріалів, а також підвищенням зарплат у галузі.
Учасники ринку говорять, що даний показник скоріше індикативний, але однаково враховують його при складанні початкових розрахунків. За словами директора компанії Global Solutions Сергія Тумасова, міністерство зафіксувало те, що вже відбулося на ринку - зростання основних складових собівартості. У результаті знизиться рентабельність бізнесу, оскільки ціна на житло залишається колишньою, підкреслюють експерти. "Темпи збільшення цін на нерухомість нижчі, ніж собівартість, і якщо вони не будуть забезпечувати прибуток, ніхто будувати не буде", - упевнений Тумасов.
Ускладнюють ситуацію підвищення ставок кредитування та інфляція, що привела до збільшення зарплат на 40-50%. "Якщо раніше водій Камаза одержував близько $500, то цього року працювати менше ніж за $800 ніхто не погоджується", - відзначає президент компанії "Власт-Група" Віктор Власов.
За його словами, не варто сподіватися і на закордонні інвестиції. "Україна - ризикова країна для інвестицій, тому якщо рентабельність знизиться, інвестори підуть із ринку", - вважає він.
Через складності з фінансуванням забудовники можуть опинитися в безвихідному становищі. Не маючи коштів на завершення будівництва, деякі об'єкти вони змушені будуть заморозити, що безсумнівно відіб'ється на покупцях. "Обсяг продажів уже знизився в п'ять-сім разів, а якщо немає реалізації, то немає і коштів для подальшого будівництва.
У першу чергу постраждають ті, хто вже купив квартири, якщо будинок не буде зданий вчасно", - говорить Тумасов. Втім, це не означає, що люди залишаться без житла. "Швидше за все, покупці і забудовники займуть вичікувальну позицію. Як тільки довіра до ринку відновиться, продажі відновляться та об'єкти будуть завершені. Думаю, підйом економіки відбудеться в другій половині 2009-го-2010 року", - прогнозує Тумасов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас