Бернанке, Тріше можуть спільно знизити ставки для підтримки ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке, Тріше можуть спільно знизити ставки для підтримки ринку

Валюта
528
Голова Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке і голови центральних банків інших країн світу, можливо, уживуть спільних заходів для реанімації кредитного ринку, повідомило агентство Bloomberg.
Можливо, недалекий момент скоординованого зниження процентних ставок ФРС й іншими ЦБ, вважає Financial Times.
"Щоб підтримати довіру на ринку і віру в ринок, у грошовий ринок, потрібно зробити щось більше, щось, що охоплювало б низку країн. І треба діяти швидко", - сказав The Wall Street Journal "стратег" Citigroup Ханс Лорензен. "Все це божевільня, і, якщо це продовжиться, швидше за все, ми побачимо скоординовані кроки ЦБ", - вважає економіст ABN Amro Даріо Перкінс.
У вівторок о 12:30 за вашингтонським часом запланований виступ Б.Бернанке, наприкінці тижня пройде зустріч голів ЦБ і мінфінів у Вашингтоні на сесії Міжнародного валютного фонду.
У вівторок процентну ставку знизив відразу на 1 процентний пункт Центральний банк Австралії.
ФРС у понеділок оголосила, що збільшує в 2 рази - до $900 млрд (замість планованих всього два тижні тому $150 млрд) обсяг своїх грошових аукціонів.
Б.Бернанке і голова Мінфіну США Генрі Полсон дали зрозуміти, що мають намір підтримати ринок короткострокового фінансування (так званий ринок комерційних паперів) і розглядають можливість надання незабезпечених кредитів. Правда, останнє поки не передбачається чинним законодавством.
Учасники ринку пропонують ЦБ виступити покупцем короткострокових корпоративних паперів, щоб розблокувати ринок, що стрімко скорочується в розмірах і стає усе більш дорогим для компаній, завдаючи удар по нормальному ході їхнього бізнесу. Приблизно половина цього півторатрильйонного ринку складається в США з незабезпечених зобов'язань.
Голова Європейського ЦБ Жан-Клод Тріше в минулий четвер дав зрозуміти, що готовий знизити процентні ставки. Трейдери прогнозують, що аналогічний крок почне вже на цьому тижні Банк Англії.
Ринок упевнений, що за підсумками засідання 28-29 жовтня Федеральний резерв знизить вартість кредитів овернайт як мінімум на півпроцента з нинішнього рівня 2%.
Одночасно повинен почати діяти план Мінфіну США з викупу неліквідних зобов'язань на $700 млрд.
Все це повинно зупинити розростання фінансової кризи на реальну економіку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас