Українські банки заборгували понад 1,2 мільярди доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки заборгували понад 1,2 мільярди доларів

Валюта
5482
Більше 1,2 мільярди доларів боргу повинні повернути українські банки до кінця року. Раніше вітчизняні банки розраховувалися з боргами за рахунок залучення нового боргового капіталу або пролонгації старих запозичень.
Тепер же через світову фінансову кризу зробити це проблематично. Деяку перевагу в даній ситуації одержали банки з іноземним капіталом - вирішити проблему з дефіцитом ресурсів їм допоможуть материнські структури, якщо, звичайно, у самих усе в порядку.
Левову частку зовнішніх запозичень українських фінансистів, які потрібно погасити до кінця року, становлять синдиковані кредити - близько мільярда доларів. Інші 200 мільйонів доларів складуть виплати по внутрішніх облігаційних позиках та євробондах.
Лідером серед боржників став Укрсоцбанк. Уже в грудні цього року фінустанові необхідно повернути 250 мільйонів доларів "по синдикату". Перспектива швидкого повернення чверті мільярда доларів Бориса Тимонькіна, голови правління банку, не лякає. "Якщо кредитори погодяться рефінансувати (перекредитувати) борг, то ми підемо на це. Хоча, я думаю, що нова позика буде мінімум у два рази дорожчою (цей кредит Укрсоцбанк взяв під Libor +1,6%). Але якщо скажуть виплачувати весь борг, то це теж не смертельно - ми зможемо його виплатити. У нас десь мільярд доларів вільного ліміту на зовнішнє фінансування", - пояснює банкір.
Наступним в рейтингу боржників розташувався банк "Надра". Президентові і співвласникові фінустанови Ігореві Гіленку треба буде розв'язати непросте питання: де взяти до листопада 230 мільйонів доларів. А те, що рефінансувати кредити не вийде і по боргах доведеться платити із власних ресурсів, банкір не приховує. "Ми ведемо зараз консультації із приводу нового синдикованої позики, але готові і просто до погашення. Цифри (130 мільйонів доларів) для нас не є значимими. Приміром, приріст депозитів за 9 місяців перевищив мільярд доларів. А 100 мільйонів по євробондах будемо повертати, у нас це й було заплановано на 2008 рік", - говорить Ігор Гіленко.
Втім, незважаючи на оптимістичну риторику Ігоря Гіленка, колеги по ринку не зовсім упевнені в тому, що все пройде так вже безболісно.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас