"План порятунку" запрацює тільки після вирішення Мінфіном США проблеми його фінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"План порятунку" запрацює тільки після вирішення Мінфіном США проблеми його фінансування

Казна та Політика
651
Затвердження "плану порятунку" було лише початком - тепер уряду США треба буде розв'язати основну проблему: знайти кошти на його фінансування, повідомила газета The Wall Street Journal.
Міністерство фінансів США почало пошуки нових джерел фінансування зростаючого дефіциту держбюджету ще до останнього загострення кредитної кризи. Порятунок Fannie Mae і Freddie Mac, позика AIG і уливання в кредитно-грошові ринки, щоб приборкати збільшення ставок і вирішити проблему з нестачею кредитування, завдали серйозну втрату бюджету, стверджують експерти.
Найближчим часом уряд США запустить затверджену програму викупу проблемних активів Troubled Asset Relief Program (TARP) обсягом $700 млрд, щоб оздоровити американську банківську систему. У рамках цього законопроекту законодавці схвалили збільшення державного боргу з $10,6 трлн до $11,3 трлн.
У результаті цих дій дефіцит бюджету у фінансовому році, що почався 1 жовтня, складе $900 млрд, очікують економісти Merrill Lynch & Co. Усього місяць тому бюджетне управління Конгресу США опублікувало прогноз, відповідно до якого дефіцит бюджету на 2009 фінансовий рік повинен був скласти $438 млрд, а дефіцит бюджету в фінансовому році, що закінчився 30 вересня 2008 - $407 млрд.
Аналітики Merrill Lynch вважають, що всього - з урахуванням настання термінів оплати по інших боргах - міністерству фінансів США в наступному фінансовому році буде потрібно $1,5 трлн, цю ж суму підтверджують експерти Goldman Sachs.
Такі кошти можна знайти, лише доклавши чималі зусилля, пише The Wall Street Journal. На думку аналітиків, у міністерства фінансів є кілька варіантів. Воно може повернути 3-, 7- або 20-річні держоблігації або навіть випустити облігації терміном на 50 років. Також Мінфін може продавати 2- і 5-річні облігації на щотижневій, а не щомісячній основі, як зараз. Або ж фінансове відомство може здійснити спецвипуск облігацій, призначений для збору коштів на фінансування "плану порятунку".
"Мінфін чекають величезні і концентровані витрати, це означає можливість відмови від діючих схем - регулярних, передбачуваних аукціонних циклів", - вважає провідний економіст Wrightson ICAP LLC Луїс Кренделл.
Міністерство фінансів цього року вже збільшувало обсяги випуску векселів і казначейських нот, щоб профінансувати зусилля Федеральної резервної системи (ФРС) із забезпечення ліквідності.
Незважаючи на зрослі обсяги випуску, держоблігації США продовжують користуватися попитом. Центробанки інших країн володіють борговими паперами уряду США на $1,5 трлн станом на 1 жовтня. Постійну зацікавленість у таких паперах - як одному з найбільш надійних об'єктів капіталовкладень - проявляють пенсійні фонди і страхові компанії.
Однак підвищений попит приводить до зниження прибутковості по держоблігаціях, що, у свою чергу, виллється в збільшення іпотечних ставок і вартості споживчих кредитів, а також коштів на ринку МБК. Уже зараз базова крива прибутковості держоблігацій США (різниця між прибутковістю паперів з терміном 2 роки і 10 років) повернулася до березневого рівня. За минулий тиждень спред збільшився на 27 базисних пунктів і склав 2,03 процентних пункти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас