Банки дійшли до стабільності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки дійшли до стабільності

5072
У зв'язку з нестабільністю фінансового ринку України та проблемами з ліквідністю рейтингове агентство Moody's знизило прогнози рейтингів фінансової стабільності двох українських банків - "Надра" та Індекс-банку - з "позитивного" до "стабільного". Експерти вважають, що складна ситуація на ринку може загрожувати зниженням прогнозів рейтингів й іншим банкам, а агентства до кінця року точно не будуть їх підвищувати.
Агентство Moody's знизило прогнози рейтингу фінансової стабільності E+, довгострокового рейтингу зобов'язань у національній валюті Ba3 і довгострокового рейтингу борга в іноземній валюті Ba3 банки "Надра" з "позитивного" до "стабільного". У звіті відзначається, що поліпшення прогнозу рейтингів банку в травні 2007 року відображало його сильні позиції й високу ймовірність переходу в більше високу рейтингову категорію завдяки зменшенню схильності до ринкового ризику, диверсифікованості портфеля, поліпшення рентабельності та збереження адекватності якості активів.
Але тепер в Moody's вважають, що розвиток банківського сектора України впливає на фондування банку "Надра", його ліквідність, фінансові показники та капіталізацію. При цьому схильність банку до ринкового ризику залишається значною: це підтверджується великими обсягами "банківських авуарів в українських інвестиційних фондах, що являє собою додаткові обмеження до банківських рейтингів".
Втім, у самому банку до такої оцінки ставляться без побоювання. "Я дуже задоволений цим переглядом, тому що в умовах нестабільності одержати стабільний прогноз - це дуже добре. Рейтинг нам не знизили, і в умовах складної ситуації у світі стабільний прогноз говорить про те, що в нас немає системних ризиків", - сказав президент банку "Надра" Ігор Гиленко. Що ж стосується високих ризиків вкладень у цінні папери, то пан Гиленко заявив: "У нас є інвестиції в цінні папери, пов'язані з комерційною нерухомістю, але це дуже надійні інвестиції й ризиків тут ніяких немає".
Справді, за даними Нацбанку, на 1 липня обсяг цінних паперів у торговельному портфелі банку "Надра" становив 1,046 млрд грн - більший портфель був тільки в ПриватБанку (1,084 млрд грн). Великими пакетами цінних паперів володіли також ІНГ Банк Україна (940,385 млн грн) і "Фінанси та Кредит" (860,023 млн грн). Прогнози рейтингів цих банків від Moody's зараз теж "стабільні". При цьому 4 листопада банк "Надра" повинен погасити євробонди на $100 млн, а 19 листопада закінчується дія його річного кредитного договору на суму $130 млн.
Погіршення прогнозу рейтингу фінансової стабільності E+ Індекс-банку до "стабільного" викликано схожими причинами. "В Moody's думають, що недолік фондування в країні як результат глобальної кредитної кризи, імовірно, несприятливо впливає на позичальників Індекс-банку та погіршує якість кредитного портфеля", - говорить банківський аналітик Moody's Армен Далакян.
В агентстві вважають, що обсяг фондування Індекс-банку з внутрішніх і зовнішніх джерел може зменшити зростання його бізнесу та темпи розвитку мережі. Це переважить поліпшення в ризик-менеджменті й фінансовій ситуації після покупки банку французьким Credit Agricole. Подальші негативні кредитні дії Moody's відбудуться у випадку послаблення якості активів, ліквідності або істотного зниження достатності основного капіталу. "Проблеми не з нашим банком, а з Україною. Це стосується локального ринку", - впевнений член правління Індекс-банку В'ячеслав Коваль.
В умовах нестабільності фінансового ринку зниження рейтингів може очікувати й на інші банки, включаючи "дочок" іноземних установ, впевнені експерти. "У порівнянні із ситуацією минулого року Moody's оцінює український ринок більш песимістично, - підкреслює президент рейтингового агентства 'Кредит-Рейтинг' Станіслав Дубко.- Можливо, гарні передумови по цих банках нівелюються складною ситуацією з ліквідністю. Навряд чи цього року Moody's буде підвищувати рейтинги українських банків". "Зниження рейтингу може очікувати на будь-який банк, тому що на його перегляд впливають зовнішні фактори. Але хтось коректно з ними справляється, а хтось іде під воду, як Lehman Brothers",- говорить заступник голови правління УкрСиббанка Тарас Кириченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас