Іран: ОПЕК варто вжити заходів щодо регулювання видобутку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран: ОПЕК варто вжити заходів щодо регулювання видобутку нафти

Енергетика
246
Ціна на нафту нижче 100 доларів за барель невигідна для експортерів. З такою заявою виступив міністр нафтової промисловості Ірану Голам Нозарі, повідомляє Associated Press.
За його словами, невигідно подальше зниження цін і для споживачів. У зв'язку з цим, як вважає міністр, ОПЕК варто вжити заходів із регулювання видобутку чорного золота, щоб запобігти подальшому падінню на ринку. Зробити це можливо, оскільки в даний момент країни-експортери добувають на 400 тисяч барелів нафти на день більше, ніж потрібно ринку.
Нагадаємо, що в п'ятницю вартість техаської Light Sweet у Нью-Йорку впала до 93 доларів 88 центів за барель. А на Лондонській біржі ціна бареля нафти опустилася до 90,25 дол. З огляду на те, що ще зовсім недавно світові ціни досягали 147 дол./бар., падіння можна визнати дуже значним.
Варто відзначити, що раніше Тегеран неодноразово виступав проти прохань збільшити видобуток нафти для стримування цін. Однак спроби Ірану і Венесуели домогтися переваги в цьому питанні на засіданнях ОПЕК натрапляли на опір Саудівської Аравії та інших арабських країн, що виражали готовність піти назустріч США та країнам Євросоюзу.
Варто відзначити, що 80% доходів Ірану - виторг від продажу нафти. В умовах політичного тиску з боку Білого дому значне падіння цін може привести до катастрофічних наслідків для нинішнього режиму в Тегерані.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас