Нацбанк змінив валютний курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк змінив валютний курс

Валюта
14717
Національний банк злякався паніки на валютному ринку і, коли в п'ятницю курс гривні на міжбанку досяг 5,3 грн/$, вирішив продати валюту зі своїх резервів за ціною 5 грн/$.
При цьому регулятор наполягає на тому, що його уливання будуть мінімальними - лише для того, щоб "розрядити ситуацію". Банкіри говорять, що якби НБУ продовжив ігнорувати дефіцит валюти на ринку, то курс перевищив би 6 грн/$.
Однак заспокоюватися рано, ситуація на міжбанку сьогодні буде цілком залежати від дій Нацбанку, відзначають експерти.
Незважаючи на заяву Нацбанку в четвер, що він не буде "витрачати валютні резерви для задоволення спекулятивних операцій учасників валютного ринку", у п'ятницю НБУ вирішив продати на міжбанківському валютному ринку $175 млн за курсом 5 грн/$.
Ця ціна набагато нижче котирувань долара при закритті торгів 2 жовтня і відкритті 3 жовтня - 5,10/5,24 грн/$. Інтервенцію НБУ пояснив бажанням "трохи розрядити ситуацію" у зв'язку з різкою девальвацією гривні.
Перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов говорить, що "за три дні в економіці або на валютному ринку не може відбутися щось таке, щоб так різко знизився курс гривні (з початку жовтня долар подорожчав з 5,05/5,1 грн/$ до 5,1/5,25 грн/$)". "Це винятково психологічний фактор. Коли люди приходять додому і бачать по телевізору, як лопаються або націоналізуються американські та європейські банки, плюс рейдерська ситуація з Промінвестбанком, вони знімають внески й біжать купувати валюту. Тому ми вийшли з інтервенцією і продали валюту під імпортні контракти", - розповідає він. Традиційно в п'ятницю НБУ не бере участь у торгах на міжбанку.
Згідно з оприлюдненими даними НБУ, за вересень населення купило валюти на $1,321 млрд більше, ніж продало (у серпні перевищення склало $568,9 млн). Але якщо обсяг продажу валюти у вересні був на рівні середнього - $2,5348 млрд, то обсяг покупки виявився рекордним цього року - $3,8558 млрд. "В останні дні внесків знімалося більше, і в деяких банках спостерігалися черги, - повідомив скарбник одного з найбільших банків. - Ми роз'ясняємо населенню, що в нас не така ситуація, як у Промінвестбанку, і достроково закривати депозити не варто".
Нагадаємо, після інформаційної атаки на Промінвестбанк його вкладники стали масово знімати депозити, і НБУ був змушений виділити йому кредит у розмірі 5 млрд грн. У вересні обсяг депозитів фізичних осіб у банках, навпаки, виріс - на 2,283 млрд грн, в основному за рахунок припливу 1,729 млрд грн на валютні рахунки.
Лише підприємства показали чистий відтік з валютних депозитів - 4,159 млрд грн, що компенсував зростання гривневих внесків на 5,303 млрд грн. "Триває ситуація, коли практично ніхто не кредитує підприємства, - відзначає заступник голови правління одного з банків з іноземним капіталом. - Раніше компанії могли кредитуватися під депозити, а зараз, коли позики одержати неможливо, вони забирають свої гроші. Крім того, за моїми даними, майже третину цієї суми зняв один підприємець, який з початком політичної кризи вивів гроші 'у тиху гавань'".
З огляду на ці фактори, міжбанк слабко відреагував на інтервенцію НБУ. За даними інформаційно-дилингової системи UkrDealing.com, ринок закрився на рівні 5,20/5,23 грн/$. "Коли з'явилися угоди по 5,3 грн/$, мабуть, у Нацбанку не витримали нерви, - сказав один з банкірів. - Але якби він не продавав валюту, незабаром ми б побачили 6,5 грн/$". "У п'ятницю Нацбанк задовольняв не всі заявки, але в понеділок ми відкриємося з 5,1-5,2 грн/$", - говорить в. о. заступника голови правління банку "ТК Кредит" Максим Гриценко. Слід зазначити, що можливості НБУ впливати на міжбанк за вересень знизилися: сальдо його операцій на міжбанку було негативним (-$150,3 млн), а резерви впали за місяць на $533,9 млн.
Банкіри не можуть передбачити, яким буде курс міжбанку навіть у середньостроковій перспективі. "У нас зараз відсутній нормальний ринок, і валютне регулювання не дозволяє говорити, що існують ринкові механізми визначення ціни курсу долара, - констатує директор департаменту операцій на фінансових ринках банку 'Фінанси та Кредит' Андрій Войтенко. - Доти, поки не з'явиться ринковий механізм, будуть такі різкі коливання та абсолютно непрогнозовані перегони".
Експерти наполягають, що курсоутворення залежить лише від НБУ, а Анатолій Шаповалов - що інтервенції будуть мінімальними. При цьому центробанк сподівається, що з листопада, коли набудуть чинності нові правила роботи на міжбанку і на ринок будуть виноситися всі клієнтські заявки, курс буде відображати реальну ціну валюти. "Якщо НБУ не вийде із продажем у понеділок, то курс знову різко піде вгору, і резерви будуть витрачені даремно", - стверджує один з банкірів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас