Курс долара на українському ринку поставив рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара на українському ринку поставив рекорд

Валюта
9225
Паніка на міжбанківському валютному ринку дозволила долару подорожчати до 5,25 грн/$. Це відбулося через відтік грошей нерезидентів, що орієнтуються на кредитні дефолтні свопи (CDS) на українські держоблігації.
Незважаючи на критичну ситуацію, Нацбанк України заявив, що не має наміру підтримувати гривню, що стрімко дешевшає, і спустошувати резерви. Тепер можна чекати зростання обмінного курсу до 5,5 грн/$ і вище вже в найближчі тижні, вважають банкіри.
Протягом дня курс долара піднімався ще вище. З ранку торги доларом відкрилися на рівні 5,075/5,160 грн/$, до 11.00 ціни підвищилися до 5,165/5,25 грн/$, трохи відігравши до полудня - 5,13/5,19 грн/$, зафіксувала інформаційно-дилінгова система UkrDealing.com. Незважаючи на вихід курсу гривні до долара на міжбанку далеко за межі валютного коридору, визначеного НБУ на 2008 рік,- 4,85 грн/$ плюс-мінус 4%,- Нацбанк відмовився підтримати курс. Замість цього в середині торговельної сесії він заявив, що не має наміру йти на поводу в спекулянтів і продавати валюту.
"Нацбанк заявляє, що не допустить витрати валютних резервів для задоволення спекулятивних операцій учасників валютного ринку і буде проводити відносно резервів політику підтримки внутрішньої та зовнішньої стабільності гривні, забезпечення розрахунків по критичному імпорті та оплати за зовнішніми борговими зобов'язаннями держави, підтримки конкурентноздатності, - пообіцяв НБУ. - Наявні резерви ($38 млрд.) дозволяють навіть при збільшенні ціни на газ оплатити ці потреби більше, ніж у річному вираженні".
Це ще більше дестабілізувало міжбанк.
Нагадаємо, що вчора, 2 жовтня, у столичних обмінниках курс долара досягав 5.15 - 5.20 гривень за одиницю американської валюти.
До того Співголова Ради інвесторів при Кабінеті Міністрів, Сергій Тігіпко заявляв, що не виключає девальвації гривні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас