У Nabucco з'явиться шанс випередити "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Nabucco з'явиться шанс випередити "Південний потік"

Енергетика
425
"Газпром" не буде поспішати з будівництвом газопроводу "Південний потік" - його запуск відкладений мінімум до 2015 року.
Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер пообіцяв у січні, що проект "Південний потік" буде запущений в 2013 році. Але в підготовленому "Газпромом" проекті "Генеральної схеми розвитку газової галузі до 2030 року, запуск "Південного потоку" перенесений мінімум на два роки: періоди поетапного введення труби в документі віднесені на 2015-2024 роки. Там же вперше зазначена її точна проектна потужність - 31 мільярд кубометрів на рік.
"Строки введення перспективних об'єктів (включаючи Південний потік) будуть визначатися виходячи з кон'юнктури зовнішніх і внутрішніх ринків, державної політики в галузі (включаючи оподатковування), динаміки цін на метал та інші фактори", - говориться в документі.
Оцінок за вартістю проекту в схемі немає. Раніше концерн оцінював вартість морської ділянки в 10 мільярдів доларів. Сухопутна частина буде коштувати ще стільки ж, заявив у вересні голова італійської Eni (володіє половиною проекту) Паоло Скароні.
Аналітики говорять, що кожен рік відстрочки при збереженні зростання цін на метал і загальної інфляції може збільшувати кошторис проекту на 5-10%, але вважають, що початкові строки будівництва, що навіть не почалося, були малореалістичні.
Щоб запустити "Південний потік", "Газпрому" ще потрібно побудувати близько 2400 кілометрів газопроводів по території Росії, говориться в проекті генсхеми (від яких родовищ, не зазначено).
Колишні плани запуску "Південного потоку" за строками збігалися з конкуруючим проектом Nabucco (по ньому в Європу планується поставляти 26-32 мільярда кубометрів близькосхідного газу за рік). В Nabucco з'являється шанс першим забити за собою центральноєвропейський ринок і тоді "Газпрому", можливо, доведеться переглядати плани щодо завантаження "Південного потоку", попереджають аналітики.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас